2017, un an de cumpănă!

Editorial: europarlamentar, Laurențiu Rebega


Tot mai mulți spun că anul 2016 va rămâne în istorie. Eu cred că, mai mult decât atât, 2016 a fost anul care a zdruncinat din temelii orice forme de siguranță sau certitudine internaționale. Spun asta gândindu-mă desigur la Brexit, prăbușirea modelului european, criza refugiaților, victoria lui Trump, lovitura de stat eșuată din Turcia, tragedia din Siria, multiplele atentate teroriste, victoria lui Dodon, jocul Rusiei și multe alte evenimente care au rupt echilibrul firav cu care ne obișnuisem.

Pentru România, 2106 a adus sfârșitul mitului tehnocratic și al „ guvernului meu”, victoria categorică a PSD, o coabitare într-un context extern complicat, recorduri negative în statisticile europene, o creștere economică care nu se resimte, însă, în buzunarele românilor și o adâncire puternică a inegalităților sociale.

În aceste condiții, e lesne de prevăzut că 2017 va fi un an al incertitudinilor și al riscurilor, ca dovadă ca anul a debutat cu două atentate sângeroase. Se anunță cel mai complicat transfer de putere din istoria Americii și o serie întreagă de schimbări care dau fiori în politica externă mondială: alegeri în mai multe țări ale UE, relații complicate între SUA, China, Rusia, Iran, Turcia, conflicte globale cu risc major de declanșare. Analiștii politici au clasat deja în prima grupă de risc conflictul dintre Rusia și NATO (țările baltice). Pe locul doi au fost incluse criza refugiaților și riscul ca UE să intre într-o criză profundă.

Una peste alta, 2017 va fi un an de cumpănă, extrem de agitat, pe muchie de cuțit – cum ar zice unii. 2017 găsește Europa neomogenă, fragilă, însângerată și debusolată.

Există și unele vești bune: americanii anunță investiții masive de peste 200 de miliarde de dolari în țara noastră. Pe de alta parte, poziția României în acest sistem complicat prezinta oportunități interesante.

Dacă nu ne trezim din amorțire, nu strângem rândurile și nu ne adunăm energiile în jurul valorilor de neam și de țară, România va rata șansa istorică pe care o are în 2017.

Distribuie asta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *