A fost declanșată în mod oficial procedura infringementului împotriva României

Scris de: Glasul Ploiestean


Statul român riscă să plătească 100.000 euro/zi întârziere până la implementarea Directivei (UE) 2016/343 privind respectarea prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent în procesele penale.

Comisia Europeană a declanşat deja procedura de infringement împotriva României pentru că nu a modificat legislaţia penală în termenul impus (vezi facsimil). Sancţiunile vor fi foarte grave.

Acţiunile fanatice ale #rezistenţilor din stradă, politica şi Justiţie împotriva modificării Codului Penal şi a Codului de Procedura Penală pot aduce România în situaţia de a plăti câte 100.000 euro pentru fiecare zi de întârziere în transpunerea în dreptul intern a Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezenţi la proces în cadrul procedurilor penale.

Procedura infringementului vine după ce Statul român nu a modificat legislaţia penală în termenul impus pentru asigurarea respectării prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent în procesele penale, deşi au trecut mai bine de doi ani de la adoptarea Directivei de către UE şi, deşi, între timp, au venit în cascadă şi deciziile Curţii Constituţionale a României care impuneau modificarea legislaţiei penale române în sensul respectării dreptului la un proces echitabil a celor aflaţi în proceduri judiciare.

Există totuşi o şansă că România să evite amenzile din partea Comisiei Europene, iar aceasta ar fi ori modificarea în procedura de urgenţă în Parlament a CP şi CPP, dezbătute pe larg încă de la începutul anului în Comisia specială comună a Camerei şi Senatului, ori modificarea legislaţiei penale prin ordonanţa de urgenţă de către Guvern.

Din păcate, este foarte posibil ca oricare dintre aceste măsuri, oricât de necesare ar fi, să genereze în rândul #rezistenţilor din politică şi Justiţie noi reacţii delirante dintre cele mai agresive, care vor afecta România nu doar din punct de vedere al imaginii, ci şi economic.

Procedura declanşată de Comisia Europeană este „la prima trimitere”, ceea ce reprezintă că România a primit acum doar un avertisment, nefiind încă amendată. De aceea se impune ca în maxim 2 luni, România să comunice Comisiei Europene că au fost transpuse prevederile Directivei în lege.

Totuşi, dacă nici acum nu vor fi efectuate modificările cerute de UE în legislaţia penală română, ţara noastră riscă să fie trimisă în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, care poate decide că am încălcat legislaţia Uniunii.

Distribuie asta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top