Cum au fost mințiți suporterii și iubitorii Petrolului Ploiești de primarul Adrian Dobre și grupul consilierilor locali ai PNL?

Scris de: Glasul Ploiestean


După ce doi primari ai Ploieștiului au fost luaţi la întrebări de autorităţile statului şi după ce patru jurişti ai Primăriei Ploieşti sunt anchetaţi, toate aceste lucruri pe fondul finanţării echipei fanion a oraşului dar şi a asocierii Primăriei Ploieşti cu Asociaţia Lupii Galbeni, astăzi, într-o şedinţă de îndată convocată de primarul Adrian Dobre, s-a încercat din nou ca unii reprezentanţi ai executivului sau ai Consiliului Local să ajungă să răspundă întrebărilor procurorilor.

În momentul punerii în practică a ideii ca marca Petrolul Ploieşti să fie înstrăinată unui ONG (AS Petrolul 52) printr-o hotărâre de Consiliu Local, nu s-au luat în calcul nici legile în vigoare dar nici modalitatea de a se duce la bun sfârşit acest demers. De ce? Scopul era cu totul altul. Unul politic pus la cale de primarul Adrian Dobre si consilierii PNL.

Proiectul de hotărâre, făcut în grabă, nu a îndeplinit nici cele mai mici reguli. Nu a fost făcut public pe site-ul Primăriei, nu a fost supus spre analiză consilierilor locali, nu a primit niciun aviz de legalitate. Consilierii Locali au fost anunţaţi de şedinţa extraordinară pe data de 19 august pentru data de 20 august, în condiţiile în care Legea administraţiei publice 215/2001 spune clar la Secţiunea a III-a, art.39, alin. (3) „Convocarea consiliului local se face în scris, prin intermediul secretarului unităţii administrativ-teritoriale, cu cel puţin 5 zile înaintea şedinţelor ordinare sau cu cel puţin 3 zile înainte de şedinţele extraordinare. Odată cu notificarea convocării, sunt puse la dispoziţie consilierilor locali materialele înscrise pe ordinea de zi.” Prin urmare, legea 215/2001 a fost încălcată!

În aceste condiţii, iniţiatorul proiectului, primarul Adrian Dobre, trebuia să propună consilierilor locali prorogarea acestui proiect până la îndeplinirea tuturor condiţiilor. Nu s-a întâmplat aşa, iar proiectul a ajuns în dezbaterea Consiliului Local, în şedinţa extraordinară de vineri, 20.08.2016, ora 12:00.

La şedinţa de la ora 12:00, au fost prezenţi reprezentanţii AS Petrolul 52 şi reprezentanţii suporterilor, unde, primarul Adrian Dobre, ştiind că acest proiect nu are viză de legalitate, a înscenat împreună cu grupul consilierilor PNL, susţinerea acestui proiect. În forma respectivă, fără viza de legalitate, niciunul dintre consilierii prezenţi, indiferent de partidul din care fac parte, nu votau acest proiect, deoarece riscau să ajungă în fața procurorilor.

Presinea primarului Adrian Dobre faţă de Directorul Direcţiei Juridice, a făcut ca şedinţa Consiliului Local să fie suspendată până la ora 15:00, oră până la care jurista Primăriei să poată reanaliza în detaliu calea legală pentru acordarea vizei de legalitate.

La ora 15:00 votul nu a mai avut loc, pentru că departamentul juridic din cadrul Primăriei Ploieşti nu a acordat viza necesară, mesajul transmis de reprezentanta acestui sector, Georgiana Popa, fiind următorul: „Considerăm că este necesară o evaluare a acesteia (n.r. – a mărcii) de către specialiştii în domeniu sau de către evaluatori autorizaţi pentru stabilirea unei juste valori, astfel încât să nu existe suspiciuni de legalitate privind prejudicierea bugetului local. Aceste aspecte mi le întemeiez pe ordinul 1917 pe 2005 privind aprobarea normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice”.

Pe bună dreptate, s-a stârnit furia suporterilor petrolişti, circa 50 la număr, care au avut multe de reproşat: de ce nu a fost nevoie de evaluare când mărcile i-au fost oferite lui Capră, de ce nu s-au obţinut documentele necesare de miercuri (când a fost iniţiat proiectul) până astăzi etc.

Chiar şi Cristi Vlad, altfel un tip foarte calm, a avut o reacţie pe un ton mai ridicat, întrebând cum se poate evalua marca Petrolul, care aparţine, de fapt, celor ca Mircea Dridea, care au adus glorie Petrolului.

După circa 15 minute în care consilierii şi, mai ales, reprezentanta departamentului juridic au fost nevoiţi să suporte reproşuri de tot felul, Primarul Adrian Dobre, iniţiatorul proiectului de cesiune a mărcii, a propus un nou răgaz până a doua zi, la ora 12.00, când va convoca o şedinţă „de îndată” a Consiliului Local Ploieşti, în cadrul căreia se spera găsirea unei soluţii pentru că proiectul să fie votat.

Având în vedere că termenul a fost mult prea scurt, negăsindu-se o soluţie legală, unii consilieri au fost absenți ceea ce a dus la lipsa de cvorum pentru dezbaterea acestui proiect. Prin urmare, şedinţa Consiliului Local a fost declarată nestatutară și totodată închisă.

Întrebările sunt:

  1. De ce s-a întârziat acest proiect, în condițiile în care primarul Adrian Dobre a promis încă din campania electorală rezolvarea situației de la Petrolul?
  2. De ce nu a fost făcut public proiectul pe site-ul Primăriei în termenul legal?
  3. De ce nu au avut consilierii locali la mapa de şedinţa acest proiect?
  4. De ce a insistat primarul Adrian Dobre să pună spre dezbatere acest proiect, în condiţiile în care ştia că nu are viză de legalitate?
  5. De ce nu se autosesizează instituțiile abilitate ale statului pentru abuzul în serviciu al primarului Adrian Dobre, cel care a pus presiune pe Directorul Direcției Juridice în vederea avizării proiectului (vineri între ora 13:00 și 15:00), analizarea aspectelor juridice neputându-se face într-un timp foarte scurt.

La toate aceste întrebări, ploieștenii doresc un răspuns!

Suporterii trebuie să ştie că, în cazul în care azi sau ieri acest proiect de hotărâre era adoptat, mâine (n.r. duminica 21.08.2016), când AS Petrolul 52 are programat meciul de campionat cu CS Păuleşti, tot nu puteau juca sub denumirea de Petrolul Ploieşti. De ce? Pentru că după adoptarea unei hotărâri de Consiliu Local, se aşteaptă 5 zile de la data comunicării prefectului pentru a putea fi pusă în practică.

Conform Legii 215/2001, Secţiunea a III-a, art.49 spune: (1) “Hotărârile cu caracter normativ devin obligatorii şi produc efecte de la data aducerii lor la cunoştinţă publică, iar cele individuale, de la data comunicării” şi (2) “Aducerea la cunoştinţă publică a hotărârilor cu caracter normativ se face în termen de 5 zile de la data comunicării oficiale către prefect.”

Ce deducem de aici?

Nepăsarea faţă de suporteri şi de tot ceea ce înseamnă Petrolul Ploieşti a primarului Adrian Dobre dar şi a consilierilor PNL, punând pe primul plan interesele politice, au dus la această situaţie în care, fiind conştienţi că nici măcar grupul PNL nu va vota acest proiect, dar fiind siguri că grupul PSD se va opune unui proiect anunţat cu o zi în urmă şi fără viză de legalitate, s-au folosit de unii suporteri pentru a stârni furia acestora împotriva PSD, lucru care se pare că le-a și ieşit.

Rămâne de văzut în zilele următoare ce fel de soluţie va găsi primaru Adrian Dobre faţă de această situaţie şi cum va convinge grupurile de consilieri din cadrul Consiliului Local al municipiului Ploieşti că soluţia găsită este viabilă dar şi legală.

Scris de: M.C.P.

Sursa foto: observatorulph.ro

Distribuie asta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *