Cursul Euro a explodat! Cine dorește asta pentru români?

Scris de: Glasul Ploiestean


Cursul leu-euro a ajuns la un nou record, un euro ajungând să valoreze 4,7569 lei. O creștere de aproape un procent față de ziua de ieri, însă BNR nu schițează niciun gest pentru a opri această escaladare a monedei europene în fața celei naționale.

Deși, tocmai asta este una din obligațiile BNR. Analistul financiar Cristi Socol arată că dacă nu intervine BNR își încalcă propriul statut.
Aşa cum afirma purtătorul de cuvânt în 10 ianuarie anul curent – „Rolul BNR este de a atenua mişcările excesive care pot apărea pe pieţele valutară şi monetară interbancară”.

Mişcarea excesivă se concretizează – cursul de schimb al leului se va deprecia dincolo de intervalul declarat formal/informal în ceea ce priveşte regimul de flotare controlată.

Există o adecvare confortabilă a rezervelor internaţionale ale României aflate în administrarea BNR (valută plus aur) = 36,8 miliarde euro la decembrie 2018, mai mult cu 670 milioane euro faţă de noiembrie 2018.

Nu există tensiuni în indicatorii macro care să deterioreze fundamentele economice, aşa cum se vede în captura din ultimul Raport de Stabilitate Financiară decembrie 2018.

Deficitul de cont curent este finanţat din fluxuri de capital stabile, negeneratoare de datorie externa, conform aceluiasi raport BNR.”, arată Cristian Socol, conferențiar universitar la ASE.

Cu alte cuvinte, BNR nu are niciun motiv să nu intervină pe piață pentru a ameliora creșterea euro față de leu, doar dacă așa dorește Mugur Isărescu, în contextul în care acesta s-a poziționat deja de partea băncilor comerciale în războiul acestora cu Guvernul pe tema taxei pe lăcomie.

O teorie care este confirmată și de Lucian Isar. Analistul economic a declarat că motivul pentru care moneda națională a ajuns astăzi la 4,7569 este doar dorința lui Mugur Isărescu de a pune presiune pe parlamentari prin presiunea pe oameni.

România are un curs manipulat, administrat, după cum se laudă pe site-ul BNR chiar Isărescu. Asta înseamnă că, dacă vrea Isărescu, poate duce cursul euro/leu în 4 sau în 5 în câteva minute.

Isărescu a încercat să şantajeze iniţial politicienii cu mişcarea Robor care a crescut de 5 ori în 7 luni. Nu a anticipat taxa pe lacomie şi mecanismul isteţ legat de Robor.

Lăsat fără presiunea pe Robor, Isarescu a declanşat “atacul” pe curs aşa cum a procedat şi în 1997 şi în 2008.

Isărescu încearcă să panicheze populaţia prin intermediul media şi să pună presiune pe politicieni, apărând ca un salvator în schimbul mandatului la BNR.”, afirmă Lucian Isar.

Distribuie asta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top