Domnule primar Adrian Dobre – soluția pentru Parcul Municipal Vest în privința pomilor care cresc repede

Scris de: Glasul Ploiesten


În urma criticilor venite din partea ploieștenilor, cu privire la faptul că în Parcul Municipal Vest nu este deloc umbră, primarul Adrian Dobre a anunțat că municipalitatea dorește să planteze mai mulți pomi care cresc repede. Bineînțeles, pe cheltuiala primăriei – precizează observatorulph.ro

Ploieștenii au criticat, încă de la inaugurare, faptul că mulți dintre pomii de la Parcul Municipal Vest s-au uscat, dar și pomii plantați nu oferă niciun fel de umbră. Prin urmare, o plimbare, pe timpul verii, la orele amiezii, în Parcul Municipal Vest este practic imposibilă din cauza temperaturilor ridicate.

În urma declarațiilor primarului Adrian Dobre, pentru observatorulph.ro, redacția publicației Glasul Ploieștean vine cu o sugestie către primarul municipiului Ploiești – plantați pomi din specia paulownia!

Arborele foios Paulownia sau copacul prințesei, supranumit datorită rezistenței lui „aluminiul lemnului” este un arbore cu coroana largă, lujeri groși cu frunze mari și flori liliachii și parfumate. Inflorescențele se formează din toamnă și înfloresc în lunile mai – iunie. Fructele sunt capsule de 3-4 cm brune, foarte decorative.

Odată plantat, arborele Paulownia crește văzând cu ochii. Aproape la propriu. Încă din primul an, plăntuța de 20-30 de centimentri atinge înălțimea medie de 3 metri.

Plantatie-Paulownia-in-Buftea

Acest arbore exotic se remarcă prin înflorirea sa abundentă de la începutul primăverii dinaintea înfrunzirii. Atunci se deschid mari corole liliachii asemănătoare cu forma gurii leului. Florile sant foarte atrăgătoare pentru albine, fiind mai prolific decât salcâmul la producție de miere.

Arborii Paulownia sunt rezistenți la secetă, odata fixaţi rădăcinile lor intră adânc în pamânt, în cautarea apei, mai mult decât la suprafață. Aceasta permite o utilizare mai ușoară în jurul arborelui și este favorabil aleilor învecinate sau dependințelor. Este benefică umbra lui pe timpul verii, iar iarna este desfrunzit și lasă razele soarelui să treacă spre deosebire de alți arbori cu creștere rapidă care au o durată de viață scurtă, un arbore Paulownia sănătos poate rezista timp de 80 pâna la 100 de ani. Paulownia este un arbore cu frunze căzătoare, având un ritm de creștere foarte ridicat în condiții favorabile și un ciclu de rotație scurt.

copac123

În țara noastră se adaptează cel mai bine din punct de vedere climatic și al solului urmatoarele specii: Paulownia tomentosa, Paulownia Shang tong și Paulownia elongata, Paulownia arctic, Paulownia fortunei.O altă recomandare este legată de pH-ul solului unde se face plantarea și care trebuie să fie între 4,5 și 7.

Mai multe detalii despre această plantă găsiți pe www.paulowniaeuropa.ro

Distribuie asta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *