Iohannis protestatar și protestul din București

Scris de: Glasul Ploiestean


Ziua de azi, 22 ianuarie 2017, va rămâne în mod categoric în istoria României drept cea a unui gest fără precedent de la cel mai înalt nivel, unul stupefiant, greu explicabil și cu consecințe dintre cele mai serioase. Ziua când președintele României a coborât în stradă la un miting neautorizat, pentru a protesta față de măsurile guvernului (!!!)

La ora când în Bulgaria vecină avea loc ceremonia de instalare a noului președinte, presa internațională se confrunta cu o imagine-șoc din țara noastră: Klaus Iohannis, șeful statului, a ieșit în stradă ca să protesteze la un miting neautorizat față de preconizata măsură a grațierii unor condamnați.

În mod categoric, dreptul la proteste de stradă e unul sacru în democrație, e chiar un mijloc important de menținere a ei. Chiar și neautorizate, mișcările de protest își au locul și rostul lor; când oamenii ies în stradă spontan înseamnă că le-a ajuns, poate cuțitul la os.

Dar, ca un șef de stat în persoană să se alăture unor asemenea proteste și să înjure guvernul de la nivelul străzii, asta nu mai e, cum spun deja o droaie de comentatori în media, o lovitură de stat.

Asta e o lovitură cumplită administrată statului!

Este un gest prin care se transmite lumii întregi mesajul că România nu mai este guvernabilă, că punțile între autorități au fost rupte catastrofal.

”Am venit aici, în Piaţa Universităţii, ca şi miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept, ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci şi sute de politicieni certaţi cu legea să-i găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii pe bună dreptate sunt indignaţi” a declarat președintele în mijlocul mulțimii.

 

Câteva zeci de minute mai târziu, el a postat pe Facebook imagini cu el însuși în mijlocul protestatarilor, ca să se asigure că mesajul său ajunge la cât mai mult lume.

Ulterior, președintele s-a urcat în mașină și a pornit spre guvern, în paralel cu protestatarii.

Cuvintele sunt incapabile să descrie situația.
Un președinte de țară nu coboară în stradă între manifestanți deja furioși pentru a-și manifesta indignarea și a instiga contra unei puteri a statului.
Un președinte cheamă la dialog, face apel la rațiune, mediază între politicieni, între instituții, apelează la mijloacele constituționale pentru a restabili ordinea și calmul în politică. Se adresează țării, cu moderație și înțelepciune, de la tribună Cotrocenilor.
Un președinte de țară nu face pasul către lupta de guerrillă.

Ce urmărește, oare, Klaus Iohannis?
E întrebarea momentului.

Una cu un răspuns foarte dificil.

În mod normal, discuția despre suspendarea sa devine inevitabilă.

Conform Constituției, articolul 80:
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

După cum se vede, președintele nu mai e mediator, ci instigator, nu mai veghează la buna funcționare a autorităților publice, ci devine, el însuși, o problemă pentru autorități, prin participarea și încurajarea unei manifestații neautorizate, egală cu tulburarea ordinii publice.

De ce ar vrea Klaus Iohannis să creeze și să escaladeze un conflict violent cu puterea legislativă și executivă, dominată de PSD și ALDE, într-un moment – după alegerile parlamentare – când spiritele, în general, mai degrabă se liniștesc pentru o anume perioadă de grație, fie ea și de maxim șase luni?

La ce i-ar servi să forțeze o suspendare, chiar presupunând că va rămâne pe post și după referendum?
La ce i-au folosit suspendările predecesorului său?

Text: inpolitics.ro

Distribuie asta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *