Pana de curent europeană (BLACKOUT) a pornit de la intenția de a educa populația și s-a rostogolit ca un fake news


Am mai scris despre asta, însă frecvența întrebărilor despre ”catastrofa” care ne așteaptă ne determină să reluăm subiectul. Și totul se întâmplă din cauza iresponsabililor care nu au înțeles nimic din acțiunea austriecilor sau au preferat să rostogolească un fake news pentru audiență.

O pană de curent în Europa ar avea consecințe grave pe toate planurile. Dacă este posibil un asemenea scenariu? Da, este, însă probabilitatea de a se produce este una foarte mică.

De unde a pornit nebunia Blackoutului? A pornit de la anunţul ministrului austriac al Apărării, care a îndemnat oamenii să se pregătească pentru situaţii excepţionale. Oficialul a lansat chiar şi un ghid.

De la intenția austriecilor, oameni civilizați, care știu ce înseamnă să îți pregătești populația, să o educi, să îi explici ce are de făcut în condițiile unei crize, indiferent de cauza acesteia și până la felul în care a ajuns să fie interpretat demersul lor e cale lungă… Pana de curent ar fi o ipoteză de lucru, cum la fel de bine se lucrează și pe ipoteza unor inundații sau a altor calamități naturale.

Ne putem face rău singuri, ne poate pune natura în situații limită, important este să știm ce avem de făcut, să nu acționăm haotic. Se numește educație, iar autoritățile au această responsabilitate. Austriecii știu cum să își instruiască populația și cam asta au făcut și acum.

Dacă vreți, la polul opus, ne aflăm noi. Din când în când, autoritățile noastre mai testează sirenele utilizate pentru alarmarea publică în situații complicate. Mai slab stăm la capitolul mediatizarea pașilor de urmat de către populație, în cazul producerii unui seism, scenariu plauzibil în privința României.

Așadar, revenind la Blackoutul despre care vorbeau autoritățile austriece, povestea s-a rostogolit ca fiind iminentă, doar timpul rămas până la pana de curent fiind incert. Cu alte cuvinte, prezentată ca o certitudine, știrea a fost în fapt un fake news, care a produs panică.

Și pentru ca înțelege mai bine, adresându-ne în special celor care cred că cineva poate ”să taie curentul” dintr-un întrerupător sau dintr-un sistem comun de gestionare, trebuie să știți că acest sistem nu există, chiar dacă multe rețele sunt interconectate, ele putând fi gestionate independent. În plus, există sisteme informatice de protecție, iar eventualele ”pene de curent” se pot produce izolat, putând fi destul de ușor gestionate punctual.

Articol preluat de pe ObservatorulPH.ro

Scris de: Claudiu Vasilescu

Glasul Ploieștean

Next Post

ANPC a închis temporar activitatea galeriei comerciale a Pieței La Cocoș din Ploiești

joi nov. 4 , 2021
Echipe de control reunite ale Comisariatelor Regionale pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov și Prahova, coordonate de Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă și Directorul general ANPC, Paul Anghel, au întreprins, pe 3 noiembrie 2021, o serie de acțiuni de control pentru a verifica modul în care operatorii […]

Citește și: