Ploieșteanul care face orice fel de îngheţată, inclusiv cu gust de mămăligă: „Aromele posibile tind spre infinit“

Scris de: Glasul Ploiestean


După 14 ani petrecuţi în Italia, timp în care a avansat de la spălător de vase la bucătar-şef al unui restaurant, Dragoş, un tânăr de 37 de ani din Ploieşti, şi-a dat seama că nu se poate împotrivi „chemării sângelui şi pământului“. Întors în oraşul natal, a deschis o gelaterie, unde tipul sortimentelor de îngheţată tinde spre infinit. A făcut şi cu gust de mămăligă. – relatează adevarul.ro

În zona centrală a Ploieştiului, într-un mic spaţiu care a făcut parte din fostele „galerii“ comuniste ale oraşului, iar după Revoluţie a găzduit de toate, este o cochetă gelaterie, un colţ de Italia, despre care ploieştenii spun că te poate înveseli chiar şi în cele mai ploioase zile. Motivele sunt mai multe, însă printre cele mai importante sunt se numără îngheţata şi povestea micuţei afaceri, una la fel de savuroasă  ca aromele dulcelui preparat artizanal.
În anul 2000, Dragoş Ştirbu a decis că, în ciuda legăturilor puternice de familie, trebuie să părăsească România. Născut şi crescut la Ploieşti, Dragoş (37 ani) are părinţi cu origini sucevene, aduşi în oraşul „găzarilor“ de repartiţiile comuniste care nu ţineau cont de nimic. Idealist, s-a înscris, după liceu, la o şcoală de vameşi, însă realitatea l-a trezit rapid. „Mă şi vedeam, după şcoală, cum opresc traficul de ţigări de la frontierele României. Era o perioadă cu mari capturi, astfel că visam cu ochii deschişi la viitoarea mea meserie. După ce am terminat colegiul, mi s-a cerut, pentru angajare, echivalentul de acum a 40.000 de euro. A fost o mare deziluzie şi mi-am dat seama că am pierdut timpul degeaba“, povesteşte Dragoş.

În acelaşi timp, Dragoş îi vedea pe verişorii săi, plecaţi din 1997 în Italia, cum se întorceau în vacanţe în România cu bani şi maşini care aici erau doar un vis. „Pare puţin stupid acum, dar pentru ce se întâmpla la noi în ţară atunci, era ceva uriaş“, îşi aminteşte Dragoş cum a luat decizia de a-şi urma rudele în Peninsulă. Motivul care a declanşat efectiv plecarea, a fost un post în agricultură despre care un verişor de al său i-a zis să-l încerce, măcar pentru câteva luni.

Citeste mai mult: adevarul.ro

Distribuie asta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *