Primăria Ploiești amendată lunar datorită incapacității administrației Volosevici

Glasul Ploiestean

Având în vedere depășirea normelor de poluare la stația de epurare a Ploieștiului, veche de peste 50 de ani, Apele Române, sancționează cu amendă Primăria Ploiești în fiecare lună.

Luând în calcul că noua stație de epurare ar fi trebuit finalizată până la sfârșitul anului trecut, iar acest lucru nu s-a întâmplat, Primăria Ploiești a fost sancționată cu amenzi cumulând aproximativ 400.000 de euro din buzunarele ploieștenilor.

De ce s-a ajuns aici?

Proiectul privind noua stație de epurare, început în anul 2007, nu a fost finalizat nici până astăzi, datorită incapacității administrației Volosevici de a gestiona lucrările de finalizare a stației de epurare. Astfel, Ploieștiul a obținut, încă din anul 2007, dreptul de a construi o stație de epurare modernă, valoarea investiției la acea data ridicându-se la 27 de milioane de euro. Lucrările au început încă din timpul mandatului primarului Emil Calotă și se estima că vor fi finalizate până în anul 2012, doar că, în timpul mandatului lui Andrei Volosevici, constructorul a încetat lucrările deoarece nu a mai fost plătit.

Finanțarea acordată de către Ministerul Mediului reprezintă 75% din valoarea proiectului, iar de la bugetul local urma să se plătească 25%. Dezinteresul primarului Andrei Volosevici, precum și neimplicarea serioasă a colegilor acestuia de partid de la acel moment care conduceau și camera deputaților, dar și ministerul mediului, au condus la pierderea finanțării din partea Ministerului Mediului și la blocarea investiției.

Mai mult, conservarea lucrărilor realizate, aproximativ 80%, se ridica la câteva milioane de euro. Lipsa de experiență a lui Andrei Volosevici l-a făcut să ignore avertismentele UE în materie de mediu, precum că fără o stație nouă de epurare, Ploieștiul urma să plătească, din anul 2013, amenzi imense din banii oamenilor.

Cu toate acestea, în anul 2013, primarul de la acel moment, a reușit să obțină o derogare pentru finalizarea lucrărilor, până la sfârșitul anului 2015. Toate acestea s-au întâmplat în condițiile în care Planul integrat de mediu privind județul Prahova fusese deja aprobat la Bruxelles, iar din bani europeni nu mai existau resurse pentru stația de epurare a municipiului Ploiești.

Avănd în vedere ca fostul constructor a acționat în instanță Primăria Ploiești pentru neplata lucrărilor efectuate, nu s-a putut organiza o nouă licitație pentru finalizarea acestora.

Cu privire la sancțiunile deja date Primăriei Ploiești de către Apele Române, actualul primar interimar, Cristian Ganea, a precizat într-o conferință de presă susținută în cursul zilei de ieri, că acestea au fost contestate.

„Acestea sunt contestate. Speranţa noastră este să finalizăm cât mai repede lucrările la noua staţie de epurare, situaţie în care nu vom mai fi nevoiţi să utilizăm stația veche” – a precizat Cristian Ganea.

„Am câştigat în instanţă un litigiu, pentru plata unei sume consistente. Din păcate, încă nu am primit banii” – a mai specificat primarul interimar Cristian Ganea.

În aceeași conferință de presă, consilierul local George Botez a susținut că noul consiliu local va acționa în instanță toate persoanele care au întârziat derularea și finalizarea lucrărilor la noua stație de epurare, pentru care, în acest moment, Primăria Ploiești, plătește amenzi usturătoare din banii ploieștenilor.

Informatii obținute și în urma articolelor apărute în presa online observatorulph.ro AICI și ziarulprahova.ro AICI

Așteptăm pe adresa redacției punctul de vedere al senatorului Andrei Volosevici – contact@glasulploiestean.ro

Distribuie asta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *