Primarul PNL Adrian Dobre și (ne)activitatea acestuia în primul trimestru 2019

de: Glasul Ploiestean


Vă prezentăm pe larg un material amplu legat de activitatea primarului Adrian Dobre pentru primul trimestru al anului 2019, referitor la principalele teme de interes ale ploieștenior: energia termică și tariful Gigacaloriei, sistemul sanitar și poluarea mediului, dar și dotarea municipiului cu mijloace de transport performante și moderne.

Energia termică, contractul cu operatorul Veolia și tariful Gigacaloriei.


În 5 ianuarie, ploieștenii erau chemați la o dezbatere publică pentru a fi informați de primarul Adrian Dobre despre cum nu este dumnealui de acord cu prețul propus de Veolia de 237,35 lei/Gcal fără TVA și faptul că acest tarif nu este unul corect, este foarte mare și nu poate fi susținut de ploieșteni.

5 ianuarie

În cadrul dezbaterii de ieri, am explicat de ce nu sunt de acord cu prețul pentru agentul termic propus de Veolia:

– Tariful de 237,35 lei/Gcal fără TVA nu este corect, este foarte mare și nu poate fi susținut de către ploieșteni;

– Calculul Veoliei pentru acest preț a plecat de la un tarif 90 de lei, care înseamnă 50% păcură, 50% gaz, în condițiile în care, atunci când s-au stabilit prin caietul de sarcini toate datele problemei, s-a făcut calculul doar pe gaz, ceea ce se consumă cu precădere în momentul de față. Tariful de plecare ar fi trebuit să fie 75 de lei, nu 90 de lei;

– Investițiile care ar fi trebuit să se facă în sistemul de termoficare și care sunt incluse în calcularea acestui preț nu au fost făcute, sistemul înregistrează pierderi foarte mari.
Din păcate, la dezbatere nu ați fost prezenți prea mulți dintre dumneavostră pentru a-i determina să regândească prețul propus. Vă reamintesc că dacă această propunere va fi votată în Consiliul Local, iar atitudinea consilierilor PSD din cadrul Comisiei 3 mă face să cred că așa va fi, factura noastră pentru căldură va crește cu aproximativ 50 de lei pe lună.

Pe data de 31 ianuarie, primarul Adrian Dobre a criticat foarte acid, prin intermediul unui site de socializare, mărirea salariilor pentru angajații primăriei de către majoritatea din Consiliul Local Ploiești formată din PSD – ALDE, precum și aprobarea de către aceeași majoritate a tarifului la Gigacalorie cu subvenția aferentă, astfel încât buzunarele ploieștenilor să nu fie afectate.

31 ianuarie

Consilerii PSD-ALDE au votat astăzi:

  1. Creșterea salariilor pentru angajații primăriei, dar noi nu avem buget;
  2. Creșterea tarifului la salubritate, dar orașul este murdar;
  3. Creșterea tarifului la gigacalorie, dar Veolia nu-și respectă contractul.
  4. 0 investiții!!!!

Pe data de 1 aprilie, fix de ziua păcălelii, tot primarul Adrian Dobre a anunțat victoria și ajungerea la un acord cu Veolia Energie Prahova cu privire la durata contractului și tariful negociat la sânge” de 237,35 lei/Gcal fără TVA, exact cel care în urmă cu două luni nu era unul corect fiind foarte mare și neputând fi susținut de către ploieșteni.

1 aprilie

Victorie pentru Ploieşti – se prelungeşte contractul cu Veolia la un preţ de 237 de lei!

Dragi ploieşteni, mi-am respectat angajamentul pe care mi l-am luat faţă de dumneavoastră de a negocia la sânge, un preț corect pentru tariful la apa caldă şi căldură! Astfel, am ajuns la un acord de prelungire a contractului cu Veolia la un preţ de 237 de lei (+TVA), în condiţiile în care, vă reamintesc, solicitarea era de 404 lei (340 de lei + TVA). Nu rămâne nimeni fără apă caldă sau căldură aşa cum alarmist anunţau unii.

Am reuşit această negociere în ciuda opoziţiei unora.

Vă asigur de faptul că nu vor creşte costurile cu apa caldă şi căldura în sistemul centralizat din Ploieşti.

Înţelegerea de astăzi este valabilă atât timp cât Guvernul şi majoritatea parlamentară a PSD – ALDE nu modifică reglementarile privind tariful gazului pentru consmul casnic sau pentru producerea energiei termice în sistem centralizat.

În aceeași zi de 1 aprilie, Veolia Energie Prahova emite un comunicat în care spune că  Până la acest moment nu s-a ajuns la o înțelegere care să permită prelungirea Contractului. Declarația recentă a primarului Municipiului Ploiesti se dovedește a fi precipitată, în acest moment părțile neajungând la un acord final.

Pe data de 9 aprilie Adrian Dobre (dez)informează ploieștenii din nou că și-a respectat promisiunile în privința prelungirii contractului și faptul că ploieștenii nu vor plăti mai mult, diferența de tarif fiind subvenționată.

9 aprilie

Mi-am respectat promisiunile: ploieştenii vor avea apă caldă şi căldură, iar facturile nu vor creşte.

Așa cum am spus, de fiecare dată, am negociat un contract nou cu Veolia, de data aceasta corect și pentru ploieșteni.

Consiliul Local tocmai a aprobat, cu mici amendamente, propunerea de hotărâre iniţiată de mine privind prelungirea contractului cu Veolia până în 15 mai 2022. Ploieştenii trebuie să ştie patru lucruri: 

Apa caldă nu se va opri aşa cum alarmist anunţau cei de la PSD – ALDE.
Costurile pentru ploieşteni nu vor creşte. Se va acorda subvenţie atât de la Consiliul Local, cât şi de la Consiliul Judeţean. Din punctul acesta de vedere, dacă Bogdan Toader se ţine de cuvânt, facem un mare pas înainte. 

Valoarea finală a preţului gigacaloriei va fi stabilită de ANRE, dar aceasta va fi subvenţionată de Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. 

Se vor face investiţii importante în cei trei ani de contract (17 de milioane de lei investiții, 10 mentenanță) pentru reducerea pierderilor din sistem şi pentru modernizarea punctului de producţie.

Singurul element de noutate este faptul că s-a aprobat, de principiu, acordarea subvenţiei până la finalul contractului cu Veolia în 2022.

Punctual:

Prelungirea de contract, pentru a nu rămâne ploieștenii de la 1 mai 2019 fără apă caldă, au votat-o în Consiliul Local Ploiești majoritatea PSD – ALDE, aceeași majoritate care în ianuarie propuneau o majorare a tarifului de la 186,97 lei/Gcal fără TVA la 237,35 lei/Gcal fără TVA (diferența ditre tariful nou și cel vechi urmând a fi subvenționată, astfel încât ploieșteanul să nu fie afectat de această majorare), propunere care în concepția primarului era la acel moment un dezastru pentru ploieșteni, iar în luna aprilie primarul Adrian Dobre negociază tariful fix la 237,35 lei/Gcal fără TVA.

Despre subvenție primarul Dobre informează că va fi acordată atât de Consiliul Local Ploiești cât și de Consiliul Județean Prahova raportându-se la promisiunea președintelui Bogdan Toader de acordare din partea Consiliului Județean Prahova către municipiul Ploiești a unei sume în valoare de 10 milioane de lei, sub formă de ajutor.

Pe data de 12 aprilie, tot primarul Adrian Dobre anunță faptul că a participat la o nouă rundă de negocieri (n.r. Cum? Păi nu se ajunsese la o înțelegere victorioasă pe 1 aprilie?) cu operatorul Veolia alături de viceprimarul Ganea și președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader.

12 aprilie

Astăzi, vineri, 12.04.2019, am participat la o nouă rundă de negocieri cu operatorul de termie Veolia Energie Prahova.

În urma discuţiilor, la care au participat și viceprimarul Cristian Mihai Ganea şi preşedintele Consiliului Judeţean, Bogdan Toader, s-a aprobat formula de calcul a tarifului și prelungirea contractului până în data de 15 mai 2022.

Conform prevederilor legale, formula aprobată urmează să fie înaintată către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi această instituţie trebuie să îşi dea acordul final şi să stabilească tariful şi să decidă asupra sumei finale în funcţie de care se vor calcula facturile.

Am participat la această negociere cu gândul de a apăra interesele ploieştenilor. M-am achitat de cele două angajamente pe care mi le-am luat în faţa dumneavoastră:
Nu se vor opri apa caldă şi căldura de la 1 mai aşa cum susțineau consilierii locali PSD – ALDE. Am dus negocierea la capăt cu responsabilitate și așa cum am promis am obținut un contract corect pentru ploieșteni.

Voi propune subvenţionarea facturilor pentru toţi consumatorii casnici, astfel încât ploieştenii să nu plătească mai mult. Sper că reprezentanţii PSD – ALDE vor înţelege să dea curs acestei propuneri, mai ales că la negocieri a fost prezent şi viceprimarul Ganea, care a putut să vadă cât de dificil a fost procesul de negociere.

În urma negocierilor s-au aprobat investiţii de 17 milioane de lei în sistemul de distribuţie de apă pentru reducerea pierderilor şi de 10 milioane de lei pentru mentenanţă. Aceste cheltuieli vor rămâne în sarcina Veolia Energie Prahova. De asemenea, la finalul contractului, Turbina pe gaze (TAG) va fi predată în administrarea Primăriei Ploieşti, cu specificarea că aceasta va mai funcționa încă doi ani fără revizie.

Sistemul de sănătate


În privința activității primarului Adrian Dobre, amintim cetățeanului ploieștean că, după ce acesta a participat alături de colegii liberali la întâlnirea cu Manfred Weber, înaintea Summitului liderilor regionali și locali ai PPE, unde, a ocupat un scaun fix lângă colegul de partid, Emil Boc, cel care a închis peste 60 de spitale printr-o ordonanță de guvern, 4 dintre aceste unități spitalicești fiind din Prahova, la acel moment primarul Adrian Dobre ocupând poziția de prefect al județului Prahova, a început să critice modul de administrare al Spitalului Județean de Urgență Ploiești, aflat în administrarea Consiliului Județean Prahova, spital în care s-a investit prin renovarea completă a celor 5 etaje, în perioada următoare continuând aceste lucrări până la finalizarea întregului spital, cât și în aparatură medical performantă.

Poluare și protecția mediului


Mai amintim că la 1 aprilie, un ploieștean mai inspirit l-a pus la propriu la treabă pe primarul Adrian Dobre, care, în urma unei nemulțumiri exprimată de acesta în spațiul virtual, cu privire la poluarea aerului de către rafinăria Lukoil, l-a trimis pe primar la poarta rafinăriei. Ulterior postării comentariului, primarul s-a conformat celor spuse de cetățeanul ploieștean și a mers la poarta rafinăriei, mai mult de atât, a mers și la sediul Ministerului Mediului însoțit de câțiva consilier personali și o parte din familie.

Mijloace de transport


Deloc de neglijat este și ajutorul oferit primarului PNL Adrian Dobre cât și ploieștenilor, neținându-se cont de culoarea politică a primarului, de către Guvernu României condus de coaliția PSD – ALDE, care, în 5 ianuarie a lansat licitația de achiziție prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a unui număr de 20 de tramvaie noi pentru municipiul Ploiești, dar și lansarea de către același minister a licitației de achiziție a unui număr de 20 de troleibuze și 9 autobuze electrice.

Vom reveni cu un material la fel de amplu legat de activitatea primarului Adria Dobre și pentru trimestru II al anului 2019.

Distribuie asta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top