Primul giratoriu suprateran din România a fost inaugurat la Ploieşti. Peste 430 de primari din Republica Moldova au fost prezenți la eveniment

Glasul Ploiestean

Primul giratoriu suprateran din România, o lucrare de infrastructură care a demarat în 2013, a fost inaugurat sâmbătă după-amiază, la ieşirea din Ploieşti. 450 de primari din Republica Moldova au dansat Hora Unirii pe noul pod.

Cu o soluţie arhitecturală unică în România, a fost construit în Blejoi, deasupra uneia dintre cele mai aglomerate şi periculoase intersecţii din Prahova, poziţionată la ieşirea din Ploieşti (pe DJ 102) către Păuleşti, Braşov (DN 1A) şi Buzău (DN 1B). Giratoriul suprateran nu va fi dat în folosinţă în totalitate pentru că mai sunt de pus la punct unele detalii tehnice – montarea dispozitivelor de acoperire a rosturilor de dilataţie, iar stratul final de asfalt încă nu a fost turnat.

Valoarea contractului a fost asigurată din fonduri europene, aproximativ 79 milioane de lei (în jur 17,5 milioane de euro) din care Consiliul Judeţean Prahova a suportat aproape 3,3 milioane de lei. Din punct de vedere tehnic, pasajul are forma unei giraţii cu raza interioară de 40 m, cea exterioară de 51,50 m, iar lăţimea carosabilului este de 11 m. Lungimea acestuia are aproximativ un km, iar înălţimea, cu tot cu parapeţii de protecţie, de aproximativ 7 metri. Pasajul înlocuieşte astfel intersecţia semaforizată, asigurând legătura dintre DJ102 (Ploieşti-Păuleşti) şi DN 1B (Ploieşti-Buzău) prin bretele de acces. În acelaşi timp, podul deviază şi separă fluxurile de trafic, respectiv traficul general de tranzit de cel comercial din partea nordică a Ploieştiului.

Pasajul rutier suprateran de la Ploieşti Podul are o garanţie de rezistenţă de 100 de ani.

450 de primari din Republica Moldova, la inaugurare

La inaugurarea de sâmbătă a pasajului, Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, a invitat aproximativ 450 de primari din Republica Moldova. „Astăzi este ziua unirii Basarabiei cu România, după calendarul gregorian (27 martie/9 aprilie 1918), de aceea i-am invitat pe primarii din Moldova la mai multe evenimente din Prahova şi pentru a vizita câteva proiecte pe fonduri europene din judeţ“, a explicat Mircea Cosma prezenţa acestora.

Primarii au ajuns la Ploieşti cu o întârziere de aproape o oră faţă de ora stabilită, după ce au stat foarte mult la graniţă. Ei a fost cei care au dat proba de rezistenţă a pasajului, prin traversarea în autocare, testele principale fiind realizate zilele trecute cu utilajele şi maşinile de mare tonaj ale constructorilor. Întâmpinaţi cu fanfară şi steaguri, primarii moldoveni au dansat şi o Horă a Unirii pe giratoriul suprateran.

IMG_1241  IMG_1239-696x464  IMG_1236  IMG_1234  IMG_1175  IMG_1125

Foto: Lucian Rădulescu

Distribuie asta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *