Profesorii care fac meditații și nu plătesc impozite riscă închisoarea

Scris de: Glasul Ploiestean


Profesorii nu mai au voie să facă meditaţii cu elevii de la clasele la care predau. În plus, dacă fac meditații cu elevi din alte școli, trebuie să plătească impozit pentru veniturile încasate. Este interzis, în România, printr-un Cod de Etică. Cadrele didactice care vor încălca regulamentul riscă să îşi piardă locul de muncă sau chiar să facă închisoare dacă nu plătesc la FISC impozite.

Conform Ordinului nr. 4831 din 30 august 2018 privind aprobarea Codului-cadru de etică al personalului didactic din învăţământul preuniversitar intrat în vigoare la 04 octombrie 2018, Capitolul II – „Valori, principii şi norme de conduită„, Articolul 5 – „În relaţiile cu beneficiarii direcţi ai educaţiei, personalul didactic are obligaţia de a cunoaşte, de a respecta şi de a aplica norme de conduită prin care se asigură:„, litera b) – „interzicerea oricăror activităţi care generează corupţie:”, (iv) – „meditaţiile contra cost cu beneficiarii direcţi ai educaţiei de la formaţiunile de studiu la care este încadrat;”

Cele mai scumpe meditaţii sunt la limba română, matematică şi limbile străine. O şedinţă începe de la 70 de lei.

Printr-un calcul simplu, dacă un profesor are doar doua grupe cu doar 3 elevi în fiecare zi, la 5 zile/săptămână, reiese un venit net de 8.400 lei intr-o lună.

Profesorii trebuie să se autorizeze la Registrul Comerțului

Veniturile din meditații sunt încadrate de organele fiscale la categoria veniturile obținute din activități independente, potrivit Codului Fiscal. Cea mai practică soluție pentru meditatori ar fi deci înființarea unei persoane fizice autorizate (PFA) cu acest obiect de activitate.

Pentru aceasta, profesorul meditator trebuie să se înregistreze și să se autorizeze la Oficiul Național pentru Registrul Comerțului.

În urma acestei autorizări, meditatorul intră oficial în rândul contribuabililor care plătesc impozit pentru activitățile independente. Impozitul pe care meditatorul trebuie să-l plătească este stabilit prin raportare la venitul net anual și se determină fie pe baza normelor de venit, fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit Codului Fiscal. Alegerea unuia dintre aceste două sisteme se face la momentul în care se depune la organul fiscal competent declarația de venituri și cheltuieli anuale estimative.

Distribuie asta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top