Repartitoarele de căldură sunt obligatorii de la 31 decembrie 2021. Cadrul legal, cât costă repartitoarele și ce amendă riscă cei care nu le au montate


Repartitoarele de căldură sau contoarele individuale sunt obligatorii, aşa că toţi cei care sunt racordaţi la reţelele de termoficare vor trebui să le monteze. Asta înseamnă încă o cheltuială pentru cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Până la 31 decembrie 2021, fiecare apartament din România va trebui să aibă contoare sau repartitoare pentru a măsura energia termică.

Până la finalul anului, fiecare apartament va trebui să aibă un contor individual sau repartitor de măsurare a energiei termice, atât pentru apă caldă, cât şi pentru căldură.

Obligaţia de a monta contoare sau repartitoare se aplică doar apartamentelor racordate la reţeaua de termificare, nu şi celor care au ales deja centralele termice pe gaz, în practică fiind întâlnite situaţii în care în acelaşi bloc sunt şi apartamente racordate la reţeaua de termoficare şi apartamente debranşate deja.

Cadrul Legal

Legea 196/2021 pentru modificarea și completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, pentru modificarea alin. (5) al art. 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică și pentru completarea alin. (3) al art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 693 din 13 iulie 2021, aducându-se o serie de modificări Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, cu modificările ulterioare.

Prin urmare:

Potrivit art. 6 din Legea nr. 196/2021, ”În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor, este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

Potrivit Art. 10, alin 5 din legea 121/2014, modificat prin 196/2021 prevede că „in imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie”

Potrivit Art. 45 alin 3 din legea 325/2006, modificat prin Legea 196/2021 care prevedere că „Constituie contravenții (…) și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”

Cât costă montarea contoarelor sau repartitoarelor

Pentru a monta un repartitor românii scot din buzunare între 70 lei și chiar mai mult de 500 lei. În funcție de numărul de camere, avem nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer.

Spre exemplu, la un apartament cu două camere vom plăti între 280 și 400 de lei. Automat, atunci când vorbim despre apartamente cu 3 sau 4 camere, costurile cresc. Iar odată ce au montate repartitoarele, consumatorii vor plăti şi pentru citirea lor, dar şi pentru interpretarea datelor. Pentru un apartament cu patru calorifere, costurile se ridică la aproximativ 15 lei lunar. Aşa că mulţi se tem că facturile le vor creşte.

Garsonieră: 70 lei – 100 lei
Apartament 2 camere:  280 lei – 400 lei
Apartament 4 camere: >500 lei

Ce amendă riscă cei care nu o fac

Cei care nu-şi montează contoare sau repartitoare riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1000 de lei.

Glasul Ploieștean

Next Post

LISTA finală: Cine sunt miniștrii din Guvernul PNL-PSD-UDMR

lun nov. 22 , 2021
În următorul an și jumătate, Guvernul PNL-PSD-UDMR, care va fi condus de Nicolae Ciucă, va avea doi vicepremieri. PSD va avea 9 ministere, PNL – 8, iar UDMR – 3. Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, din nou, luni pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă pentru postul de premier. Conform înțelegerii […]

Citește și: