Camera Deputaților a adoptat pe articole, marți, proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învățământ, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum și personalului didactic auxiliar și personalului nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat, din învățământul particular acreditat și din unitățile de învățământ preuniversitar înființate în structura instituțiilor de învățământ superior, în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă si a stării de urgență, pentru implicarea si expunerea in fața riscului răspândirii SARS-CoV-2.
„Începând cu anul școlar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgență instituite ca urmare a situației epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat, precum și din unitățile de învățământ preuniversitar înființate în structura instituțiilor de învățământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează: a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic. Stimulentul de risc se acordă pe durata desfășurării cursurilor aferente anului școlar /universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgență, proporțional cu timpul în care persoanele din categoriile prevazute își desfășoară fizic activitatea în cadrul unităților de învățământ în prezența antepreșcolarilor/ preșcolarilor/ elevilor/ studenților”, prevede textul.
Lista persoanelor din categoriile prevăzute anterior, care beneficiază de stimulentul de risc, se stabilește lunar, prin decizie a conducătorului unității de învățământ. Conducătorul unității de învățământ este responsabil pentru întocmirea listei beneficiarilor stimulentului de risc și are obligatia comunicării acesteia către inspectoratul școlar.
Stimulentul de risc prevăzut de acest proiect de lege nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contributiei de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuției asiguratorii pentru muncă, reglementată la titlul „Contribuții sociale obligatorii” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a afirmat că proiectul aparține social democratilor și este un prim pas pentru a-i ajuta pe dascăli.
„Este o inițiativă a PSD, suținută de Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Alfred Simonis, Robert Cazanciuc și Radu Preda în calitate de inițiatori, prin care se face dreptate în sistemul național de educație. În ultima lună sunt 4.000 de copii infectați. Guvernul ne spunea că nu e niciun pericol, iată ajungem la 4.000 de copii infectați. Acest număr se multiplică.(…) Această inițiativă incearcă să-i ajute pe dascăli, astfel încât aceștia, atunci când fac cursuri în clasă, să-și cumpere măști, dezinfectanți, dar și să facă cursuri online. Această sumă de 2.000 de lei pe lună nu este suficientă, dar este un prim pas. (…) Noi le dăm oamenilor ce merită”, a spus Simonis.
Proiectul a fost adoptat de Senat în ședința din 21 septembrie, Camera Deputaților fiind for decizional.