Alegeri prezidenţiale 2024. Sondaj INSCOP: Mircea Geoană pe primul loc, urmat de Marcel Ciolacu şi George Simion. Ce s-ar întâmpla în turul al doilea


Mircea Geoană,secretar general adjunct al NATO, este prima opţiune pentru alegerile prezidenţiale, din postura de candidat independent, având aproximativ un sfert din intenţiile de vot, urmat în ordine de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Alegeri prezidenţiale 2024. Sondajul, care indică faptul că 57,2% dintre cei chestionaţi declară că în mod sigur vor merge la vot, include şi întrebări referitoare la variante pentru turul al doilea al scrutinului prezidenţial, liderul AUR George Simion fiind învins într-un scrutin în care contracandidaţi ar fi Mircea Geoană, Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă. O altă variantă este cea a unui tur doi cu Emil Boc, care l-ar învinge la un scor strâns pe Marcel Ciolacu, dar ar fi depăşit clar într-o cursă cu Mircea Geoană.

„Concluziile principale pe care le putem observa din aceste date sunt: preferinţa în premieră pentru un candidat independent care modifică semnificativ performanţa celorlalţi candidaţi susţinuţi de un partid”, a declarat directorul general al INSCOP Research, Remus Ştefureac, despre sondajul realizat pentru NEWS.RO.

În ceea ce priveşte opţiunile pentru alegerile prezidenţiale, cele mai multe merg către candidatul independent Mircea Geoană, urmat, în ordine, de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor.

Sondajul a evaluat şi cinci variante pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale. Trei dintre variante iau în calcul un tur doi în care liderul AUR George Simion i-ar avea drept contracandidaţi pe Mircea Geoană sau Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă. În varianta în care ar ajunge Mircea Geoană şi George Simion, scorul ar fi în favoarea actualului secretarul general adjunct al NATO, respectiv 63,5% – 36,5%, fiind de altfel şi candidatul  cel mai bine plasat în raport cu liderul AUR. O finală a cursei prezidenţiale care i-ar avea ca protagonişti pe Marcel Ciolacu şi George Simion ar avea scorul 58,8% – 41,2%. Scorul cel mai strâns ar fi în cazul în care în turul al doilea funcţia prezidenţială ar fi disputată de Nicolae Ciucă şi George Simion, scorul fiind 52,2% – 47,8%, în favoarea liderului PNL. Alte două variante sunt  cele ale unui tur doi Emil Boc – Marcel Ciolacu, cu un rezultat foarte strâns în favoarea lui Emil Boc, diferenţa fiind de sub un procent, 50,4% – 49,6% sau Mircea Geoană – Emil Boc, de această dată câştigător fiind dat Mircea Geoană, cu 59,9%- 40,1%.

Glasul Ploieștean

Next Post

Ședință crucială privind subvenția agentului termic la Ploiești

mie oct. 4 , 2023
Primarul municipiului Ploiești, Andrei Volosevici, a semnat proiectul de hotărâre prin care municipalitatea va acorda subvenția la agent termic, începând cu data adoptării hotărârii, în conformitate cu prevederile legale. Astfel, prețul Gcal pentru apă caldă și căldură va putea rămâne la nivelul anului trecut, respectiv de 186.97 lei, fără TVA, […]

Citește și: