Blocaj în Parlament. PSD acuză „informarea” lui Ludovic Orban. Prelungirea stării de alertă a provocat o dilemă juridică


Prelungirea stării de alertă a provocat în Parlament o dilemă juridică. În adresa prin care Guvernul a trimis Hotărârea la Parlament, premierul Ludovic Orban scrie că este pentru „informare”. În ședința conducerilor reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, aflată în desfășurare la ora transmiterii acestei știri, o propunere din partea PSD este ca Parlamentul să trimită o scrisoare Guvernului pentru clarificarea situației. Problema pleacă de la o posibilă interpretare că pentru prelungirea stării de alertă nu ar mai fi nevoie de vot în Parlament.

UPDATE: S-a decis în BPR-uri ca Parlamentul să-i trimită premierului Orban o scrisoare pentru clarificarea subiectului. Până la răspunsul lui Orban, în Parlament se îngheață aprobarea prelungirii stării de alertă.

Legea 55/2020 prevede explicit votul Parlamentului pentru instituirea stării de alertă, nu și pentru prelungire:

„(1) Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne, și nu poate depăși 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne.

(2) Starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul țării sau doar pe teritoriul unor unități administrativ-teritoriale, după caz.

(3) Când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată.

(4) Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări”.

Glasul Ploieștean

Next Post

PSD și PNL au bătut palma pe modificarea Codului Penal, după cazul recidivistului Ion Turnagiu

mie iun. 17 , 2020
După cazul tinerei de 17 ani din judeţul Mehedinţi, incendiată de Ion Turnagiu, criminalul liberat condiţionat deşi ispăşea o condamnare pe viaţă pentru cinci crime comise în anii ‘90, deputaţii din Comisia Juridică au adoptat un raport favorabil la o lege de modificare a Codului penal, în vederea eliminării posibilitatea ca […]

Citește și: