LECȚIA DE ISTORIE – 25 ianuarie: Cucerirea cetății Chilia de către Ştefan cel Mare


La data de 25 ianuarie 1465, Ștefan cel Mare al Moldovei cucereşte cetatea Chiliei, punct strategic de la gurile Dunării, ce era apărat de o puternică garnizoană ungară.

Documentele istorice atestă că în 1448, domnitorul Moldovei, Petru al II-lea a cedat cetatea Chilia lui Iancu de Hunedoara, pe atunci guvernator al Ungariei, iar din acel an și până în 1465, cetatea a fost apărată de către armata maghiară.

Numai că odată cu venirea la conducere a lui Ştefan cel Mare, Moldova s-a străduit să redobândească Chilia, cetate ce-i aparținea de drept.

Cucerirea cetății s-a realizat în cea de-a doua campanie militară inițiată de Ștefan în acea zonă, după ce o primă încercare realizată în anul 1462 se soldase cu un eșec, domnitorul fiind rănit la gleznă în acea campanie.

De data aceasta, evenimentul se va încadra într-o campania reuşită în care va mai fi cucerită şi Cetatea Albă, cetate cu un mare rol strategic, pe care Ștefan a considerat-o vitală pentru acțiunile lui de apărare a țării.

După două zile de asediu puternic, la 25 ianuarie 1465 Ștefan cucerește cetatea Chiliei, iar în vederea eventualelor riposte ale otomanilor care și ei erau interesați de această cetate, face importante pregătiri de apărare, punând la conducerea cetăţii pe pârcălabul Isaia, cumnatul său.

Cucerirea Chiliei şi administrarea ei de către oştenii lui Ştefan cel Mare, au întărit pentru o vreme sistemul de fortificaţii al Moldovei pe direcţia cea mai ameninţată de armatele otomane.

Turcii vor reuşi totuşi să cucerească cetatea, după opt luni de asediu, în iulie 1484, iar cetatea va fi stăpânită de otomani până în 1812, când odată cu cedarea Basarabiei către Imperiul Ţarist, va avea loc şi cedarea acestei importante cetăţi de la malul Dunării.

Glasul Ploieștean

Next Post

Zi liberă plătită pentru părinții care își duc copiii la vaccinare anti-COVID-19. Ce prevede legea

mar ian. 25 , 2022
În România, campania de vaccinare a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani va începe de miercuri, 26 ianuarie, iar părinţii pot beneficia de o zi liberă plătită de la serviciu. Ce prevede legea. Potrivit Legii nr. 221/2021, părinţii pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include […]

Citește și: