Noi zile libere pentru toți salariații. De când intră legea în vigoare


Salariații vor putea benefica de noi zile de concediu. Legea a intrat în vigoare începând de ieri (n.r. 24 octombrie), iar potrivit Codului Muncii, salariații pot cere zile libere în caz de urgență.

Salariații vor putea benefica de noi zile de concediu. Veste bună pentru salariați. Începânde luni vor benefica de noi zile libere. În cazul în care există o rudă bonlavă în familie aceștia pot beneficia de 5 zile libere.

Salariații au drepturi noi începând de luni

Odată cu modificarea Codului muncii și a codului Admisitrativ, oficial, de luni, salariații vor dispune de noi zile libere.  Mai exact, în cazul în care există o urgență în familie, accident sau boala unei rude, salariații pot lipsi de la muncă 10 zile. Ulterior, angajatorul și angajatul vor stabili de comun acord cum vor fi recuperate cele 10 zile. Foarte important de menționat este că aceste libere nu vor afecta în vreun fel concediul de odihnă la care angajații au dreptul într-un an.

De asemenea, în cazul în care aveți în grijă rude, veți mai putea beneficia de încă 5 zile libere și nici acestea nu vor fi incluse în concediul de oidhnă la care aveți dreptul într-un an. Un lucru foarte bun este că dacă doriți să vă suplimentați veniturile, vă veți putea lua încă un loc de muncă.

Noi prevederi apar și în legătură  cu funcționarii publici. Aceștia vor lucra de acasă până la 5 zile pe lună. Aici ne referim la cei care au copii cu vârsta de până la  11 ani care acordă îngrijire unei rude sau dacă starea de sănătate nu le permite să mearga fizic la serviciu. În tot acest timp cât lucrează de acasă, funcționarii publici beneficiază de toate drepturile prin lege, mai puțin de sporul pentru munca în condiții periculoase sau vătămătoare.

Noile prevederi din Codul muncii

Iată în ce condiții se lucrează  10 zile libere în caz de urgență. Una dintre condiții este să existe urgențe de familie cauzate de boală sau accident. De asemenea angajatul trebuie să își anunțe angajatorul înainte de a lipsi.

Să nu uităm că se acordă și 5 zile libere drept concediu de îngrijitor. Una dintre condiții este pentru îngrijirea unei rude cu probleme medicale.

Pentru neacordare, angajatorul poate fi amendat cu 4.000-8.000 lei.

Alte prevederi ar mai fi bligația angajatorului de a acorda concediu paternal sau posibiltatea de a lucra la angajatori diferiți.

Glasul Ploieștean

Next Post

Probleme la aplicația de mesagerie WhatsApp. Nu funcționează transmiterea de mesaje și nici apelurile

mar oct. 25 , 2022
Aplicația de mesagerie WhatsApp a înregistrat probleme de funcționare, marți dimineața, în mai multe părți ale lumii, inclusiv România. Problemele au început în jurul orei 10:10. Potrivit unui site specializat în semnalarea problemelor care apar la diferite aplicații, 87% dintre utilizatori au semnalat imposibilitatea de a trimite mesaje, iar 10% […]

Citește și: