30 de cetățeni prahoveni, sosiți din străinătate, așteaptă de azi noapte în Parcul Municipal Vest din Ploiești să fie duși în centrele de carantină.
Pentru că centrele existente sunt arhipline, autoritățile județene au încercat, fără succes până acum, să-i convingă pe primari să accepte transformarea unor hoteluri închise oricum din cauza crizei în zone sigure pentru cazarea ”suspecților”.
Pare incredibil, dar este cât se poate de adevărat. Mai mulți primari din Prahova au refuzat să-și dea acordul pentru ca unele hoteluri să fie transformate în centre de carantină unde să fie cazați, sub pază militară, miile de prahoveni care se vor întoarce acasă în următoarea perioadă. 30 de prahoveni sunt deja ”captivi” în Parcul Municipal Vest din Ploiești în așteptarea unei soluții – conform observatorulph.ro
Conform art.2 din Hotărârea de Guvern 201/2020, cheltuielile pentru carantină sunte acoperite de la bugetul de stat astfel:
a) alocaţia de cazare în valoare de 230 lei/zi, care include, pe lângă costurile legate de asigurarea spaţiului de locuit, costurile cu servicii de curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora; în situaţia în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziţie în mod gratuit, alocaţia de cazare este în valoare de 50 lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora;
b) indemnizaţia de cazare, în cuantum de 70 lei/zi, care include următoarele cheltuieli: cheltuieli cu hrana – 3 mese/zi, servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor şi a veselei de unică folosinţă; cheltuieli cu apa – între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unică folosinţă; cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare – câte 2 pijamale şi 2 perechi de papuci de unică folosinţă pentru toată perioada de carantinare.
Fondurile necesare pentru decontarea cheltuielilor se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii, lunar, la solicitarea direcţiilor de sănătate publică judeţene. DSP virează banii primăriei din localitatea în care se află centrul de carantină, iar primăria respectivă plăteşte suma centrului de carantinare.