Ce şanse are România să intre în Schengen. Trei scenarii pentru ţara noastră


Sunt șanse tot mai mari ca Olanda să susțină aderarea României la spațiul Schengen însă nu avem în prezent nicio garanție, afirmă eurodeputatul PSD Victor Negrescu, avansând trei scenarii.

Ce şanse are România să intre în Schengen. Europarlamentarul PSD Victor Negrescu spune că din informaţiile pe care le deţine sunt şase mari ca Olanda să susțină aderarea României la spațiul Schengen.

Informațiile pe care le am provin de la parlamentari olandezi, ca urmare a discuțiilor purtate recent, la nivel informal, între formațiunile politice parlamentare„, a explicat Victor Negrescu.

Eurodeputatul PSD spune că în prezent se discută trei scenarii.

Scenariul 1: Votul pentru aderarea României la spațiul Schengen va avea loc în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 decembrie. În acest caz, Olanda, dacă va rămâne ultimul stat care nu are o poziție clară, va vota în favoarea aderării, dar prin impunerea unor condiționalități, susținute poate și de alte state europene, prin care se solicită Comisiei Europene să elaboreze un mecanism de monitorizare special, în baza căruia ar putea fi suspendate o parte din drepturile specifice spațiului Schengen dacă anumite prevederi ar fi încălcate. Scenariul abținerii este în continuare evaluat, dar guvernul olandez percepe abținerea ca o înfrângere pe care nu și-o permit în contextul actual.

Scenariul 2: Votul urmează a fi reprogramat pentru o sesiune extraordinară, care poate avea loc chiar în cursul acestui an, pentru a aștepta concluziile ultimului raport MCV și avizul Comisiei de la Veneția pe Legile Justiției. În acest caz, intrarea țării noastre în spațiul Schengen este în continuare condiționată de criterii cu care nu au nicio legătură dispozițiile acquis-ului Schengen. Se evaluează inclusiv decuplarea Bulgariei de România.

Scenariul 3: O decizie privind intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen ar putea fi reprogramată pentru anul viitor, după finalizarea alegerilor provinciale din Regatul Țărilor de Jos din martie 2023. Un scenariu nesigur, care ridică multe semne de întrebare, mai ales că o decizie privind intrarea Croației în spațiul Schengen urmează să fie luată până la finalul acestui an. Mai mult, cele mai recente sondaje arată o scădere a popularității partidelor aflate la putere în Olanda iar, o eventuală înfrângere, ar putea precipita căderea guvernului”, scrie Victor Negrescu.

Negrescu spune că aceste scenarii de lucru pot suferi modificări în funcție de evoluțiile politice și electorale din Olanda.

De aceea, în ultimele săptămâni am intensificat contactele cu parlamentari și decidenți olandezi, cu scopul de a-i convinge să susțină România și, eventual, să inițieze o nouă rezoluție în Parlamentul olandez pentru sprijinirea țării noastre.
Reiterez apelul meu la unitate și responsabilitate către toate forțele politice din România în vederea atingerii acestui obiectiv important pentru țara noastră și le invit să se implice mai mult în acest sens, pentru că non-combatul aduce deservicii României”, mai scrie Negrescu.

Glasul Ploieștean

Next Post

Incendiu în cartierul Enăchiță Văcărescu. Intervenție a pompierilor "deranjați" de Poliția Locală

mar nov. 8 , 2022
Un incendiu a izbucnit la intersecția străzilor Vitejilor cu Enăchiță Văcărescu luni noapte în jurul orei 23:50. În urma curățeniei căilor publice din municipiul Ploiești executate de firma de curăţenie a strzilor, Blue Planet Services, frunzele rezultate au fost depuse la intersecțiile străzilor. La fel s-a procedat și în cartierul […]

Citește și: