Aniversarea a 103 de ani de la Unirea Basarabiei cu România


Basarabia (așa cum fusese definită în cadrul administrației țariste în 1812 la Tratatul de la București) s-a constituit ca Republică Democrată Moldovenească la sfârșitul anului 1917, proclamându-și întâi autonomia în cadrul Republicii Ruse, apoi, după Revoluția din Octombrie, independența față de Rusia bolșevică și, după câteva luni, la  unirea cu Regatul României, în cadrul căruia a constituit o provincie. Această stare a durat timp de 22 de ani până la 28 iunie 1940 când un ultimatum al guvernului sovietic, care urmărea punerea în aplicare a pactului Ribbentrop-Molotov a fost adresat României, cerând cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică. România a cedat și după 48 de ore Basarabia a fost ocupată de Armata roșie, administrația și Armata Română retrăgându-se, într-un mod haotic, la vest de râul Prut.

Sub egida Consiliului Judeţean Prahova, Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită vineri, 26 martie 2021, începând cu ora 10.00, la manifestările culturale prilejuite de Aniversarea a 103 de ani de la Unirea Basarabiei cu România:

Ora 10.00, Parcul Memorial „Constantin Stere” Bucov

• Depuneri de flori la statuile personalităţilor de pe Aleea Făuritorilor Unirii

Ora 10.30, Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov

• Depuneri de flori la statuia lui Constantin Stere din curtea muzeului

• Inaugurarea expoziţiei temporare dedicată împlinirii a 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Glasul Ploieștean

Next Post

NOILE RESTRICȚII aduc şi NOI MODELE de declaraţii şi adeverinţe de angajator. Descarcă-le de aici!

lun mart. 29 , 2021
Duminică au intrat în vigoare noi măsuri anti-Covid. Astfel, în localităţile în care rata de infectări depăşeşte 4 la mia de locuitori deplasarea este permisă numai până la ora 20 în zilele de weekend, restricția extinzându-se, la TOATE zilele săptămânii, acolo unde incidenţa depăşeşte 7,5. Astfel, reprezentanții guvernamentali au modificat […]

Citește și: