LECȚIA DE ISTORIE – 21 februarie: Începutul bătăliei de la Verdun


La data de 21 februarie 1916 a început Bătălia de la Verdun, considerată cea mai lungă și cea mai sângeroasa bătălie din cadrul Primului Război Mondial.

Clasificată de mulți istorici ca fiind un adevărat măcel, bătălia de la Verdun a intrat în legendă datorită violențelor incredibile de pe acest front, ce a marcat prin ororile sale o întreagă generație de oameni.

Desfășurată între 21 februarie şi 19 decembrie 1916, bătălia de la Verdun, a fost numită „Abatorul uman”, deoarece numărul de morți, răniți şi dispăruți în această bătălie a fost enorm, depășind peste 700.000 de oameni din rândul armatelor combatante.

Bătălia a început cu o puternică ofensivă germană împotriva orașului Verdun, unul dintre cele mai importante puncte din linia de apărare franceză şi un important nod de cale ferată, ce era indispensabil pentru linia frontului.

La începutul atacului, fortărețele franceze din zonă erau slăbite pentru că Marele Comandament Francez mutase o mare parte din trupe în alte zone de pe frontul de vest, astfel că la pornirea ofensivei, armata germană avea peste 140.000 de soldați, ce erau sprijiniți de peste 1200 de tunuri de diferite calibre, pe când francezii dispuneau doar de 50.000 de soldați.

Cu timpul şi trupele franceze vor fi întărite, iar războiul se va transforma într-un război de așteptare pe poziții, deoarece fiecărei tabere îi era mai ușor să reziste pe poziții decât să atace, ținându-se cont că fiecare atac se solda cu pierderi semnificative de ambele părți.

Calculele istoricilor estimează că, pentru fiecare kilometru pătrat de teritoriu pierdut sau câștigat în această zonă, s-au pierdut mii de oameni, măcelul continuând până la jumătatea lunii aprilie, când germanii au pierdut peste 120.000 de oameni, iar francezii peste 130.000.

La începutul lunii iunie, Germania a lansat un atac masiv asupra pozițiilor franceze, avansând până la câțiva kilometri de Verdun, dar acest atac n-a fost suficient de puternic pentru a schimba soarta războiului, deoarece şi armata germană era epuizată după luptele purtate.

La sfârșitul lunii iunie 1916 va începe Marea Bătălie de pe râul Somme, care va domina frontul de vest și va mai slăbi oarecum amploarea luptelor de la Verdun, deși luptele de aici vor continua până în luna decembrie 1916 și va lua viața altor zeci de mii de soldați din ambele tabere.

Glasul Ploieștean

Next Post

Anchetă DNA la Aerodromul Strejnic, după ce ar fi fost închis oficial pentru zboruile celebrităţilor

lun feb. 21 , 2022
Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis în 2022 un dosar penal vizând activitatea de la Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile. Sunt investigate mai multe transferuri de personal, dar şi modul în care angajaţii au verificat o sesizare legată de faptul că Aerodromul Strejnic ar fi fost declarat […]

Citește și: