Schengen – Ciolacu: „Cât timp sunt prim-ministru nu o să accept ca premierul Austriei să fie ipocrit și să umilească România”


Premierul Marcel Ciolacu a vorbit într-o emisiune televizată despre intrarea României în Schengen și despre atitudinea cancelarului austriac în acest caz, și a confirmat că țara noastră blochează accesul unor ofițeri austrieci la reuniunile NATO. „Ai drept de veto, dar trebuie să-l justifici”, a spus premierul, care a adăugat că „eu, cât timp sunt prim-ministru nu o să accept ca domnul cancelar să fie ipocrit și să umilească în continuare România”.

Întrebat dacă România blochează accesul unor ofiței austrieci la reuniunile NATO, premierul Marcel Ciolacu a spus: „Categoric. Eu cred că Austria înțelege foarte bine, iar poporul austriac înțelege mai bine decât politicul în acest moment. Ceea ce face cancelarul Nehammer este de neacceptat. În primul rând, și eu, în funcția de prim-ministru, și domnia sa suntem trecători. Ai drept de veto, Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European au făcut o recomandare – că România merită acest lucru de 10 ani. A îndeplinit absolut toate cerințele tehnice. Ai drept de veto, dar trebuie să-l justifici. Eu, cât timp sunt prim-ministru nu o să accept ca domnul cancelar să fie ipocrit și să umilească în continuare România. România ține spatele frontului din Ucraina. În timp ce România respectă toate sancțiunile împotriva Rusiei, în timp ce România ajută Republica Moldova să nu mai fie dependentă de Rusia – și în acest moment vă pot spune că de câteva săptămâni Republica Moldova este independentă în ceea ce privește gazul rusesc -, tu, Austria, țară neutră, nu cheltui un euro pentru înzestrarea armatei. România își mărește alocarea din PIB de la 2%, la 2,5% ca să descurajeze ceea ce dorește să facă Rusia. Și tu vii ca un ipocrit și spui că România nu are dreptul în Schengen, fără să justifici veto-ul tău. Mai mult, ei cumpără gaze și petrol din Rusia – de când a pornit războiul – în valoare de aproape 7 miliarde de euro, bani pe care Putin îi folosește în economia rusească și apoi mai departe, în susținerea războiului din Ucraina. Bani murdari. Dar tu vii, cu toate că toată lumea demonstrează că nu e nicio migrație prin România, tu vii și spui că te opui. Eu voi ataca la Curtea de Justiție Europeană, ca și Guvern, dacă în decembrie Austria își va folosi din nou dreptul la veto. Mai mult, voi cere Consiliului European, Comisiei Europene, Parlamentului European să fie parte împreună cu România în acest proces. România pierde minimum 2% din PIB prin neaderarea la spațiul Schengen. Nu poți, după ce ai aprobat intrarea Croației în Schengen, să vii să spui că nu accepți România și Bulgaria.”

Glasul Ploieștean

Next Post

Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe noile taxe - DOCUMENT FINAL. Ciolacu: De azi s-a terminat cu șmecheria

mie sept. 27 , 2023
Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe proiectul de lege privind noile taxe și impozite și oe măsurile din sectorul bugetar. Marcel Ciolacu a apărat măsurile care au fost contestate puternic de mediul de afaceri. „Astăzi, se termină cu șmecheria! Astăzi, Guvernul pe care îl conduc își asumă răspunderea tocmai […]

Citește și: