Alegeri prezidențiale 2024. Cine și-a depus candidatura și când vor fi validați candidații?


Ieri, 05.10.2024, a fost ultima zi de depunere a candidaturilor pentru funcția de președinte al României.

Cel mai târziu la data de 5 octombrie, ora 24:00, s-au depus candidaturile la prezidenţiale; au intrat în cursa electorală reprezentanţi ai partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, dar şi candidaţi independenţi.

În termen de 24 de ore de la înregistrarea candidaturii, cel mai târziu la data de 6 octombrie, se vor înainta către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii declaraţiile pe propria răspundere ale candidaţilor în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrători ai Securităţii sau de colaboratori ai acesteia.

În termen de 48 de ore de la înregistrarea candidaturilor, cel mai târziu la data de 9 octombrie, are loc aducerea la cunoştinţa publică a declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese ale candidaţilor.

Pe 10 octombrie, candidaturile rămân definitive. Candidaturile şi semnele electorale definitive sunt aduse la cunoştinţa publică prin afişare pe pagina de internet a Biroului Electoral Central, la sediile birourilor electorale constituite, precum şi prin intermediul mass-media, în ordinea în care au fost depuse.

În 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor – 12 octombrie, are loc stabilirea ordinii de înscriere în buletinul de vot.

Cine sunt candidații care au intrat ăn cursa prezidențială?

Termenul pentru depunerea candidaturilor la funcţia de preşedinte al României la Biroul Electoral Central s-a încheiat sâmbătă seara, la ora 24,00. 18 persoane s-au înscris în cursă. O candidatură, cea a lui Miron Cozma, a fost respinsă de BEC. Biroul a aprobat candidatura Dianei Șoșoacă, dar aceasta a fost respinsă de Curtea Constituțională.
Conform Biroului Electoral Central, candidaturile pentru funcția de președinte al României,în ordinea depunerii candidaturilor, sunt:

  1. George-Nicolae Somion – Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.)
  2. Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvați România (U.S.R.)
  3. Călin Georgescu – candidat independent
  4. Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Național Liberal (P.N.L.)
  5. Hunor Kelemen – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (U.D.M.R.)
  6. Mircea-Dan Geoană – candidat independent
  7. Diana Iovanovici-Șoșoacă – Partidul S.O.S. Româniaâ
  8. Cristian Diaconescu – candidat independent
  9. Cristian Vasile Terheș – Partidul Național Conservator Român (P.N.C.R.)
  10. Ana Birchall – candidat independent
  11. Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat (P.S.D.)
  12. Ludovic Orban – Partidul Forța Dreptei
  13. Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale
  14. Oana Crețu – Partidul Social Democrat Unit (P.S.D.U.)
  15. Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie (P.N.R.)
  16. Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională (A.D.N.)
  17. Ciprian -Romeo Mega – candidat independent
  18. Răzvan-Nicolae Constantinescu – Partidul Patrioților Poporului Român (P.P.R.)

Singura înregistrare de candidatură respinsă până în prezent de Biroul Electoral Central a fost cea a lui Miron Cozma.

Acesta a depus, în termen, doar o cerere de admitere a candidaturii independente şi a precizat că lista susţinătorilor necesară în vederea înregistrării candidaturii la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024 a fost lăsată în custodia Autorităţii Electorale Permanente şi a BEC pentru alegerea preşedintelui României din anul 2019.

Miron Cozma a solicitat valorificarea acestei liste din 2019, însă lista susţinătorilor depusă la scrutinele precedente nu poate reprezenta îndeplinirea condiţiei prevăzute de lege.

De asemenea, candidatul nu a depus, pe lângă lista susţinătorilor, nici declaraţia de acceptare a candidaturii, declaraţia de avere, declaraţia de interese, declaraţia pe propria răspundere, în sensul că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţi sau de colaborator al acesteia, după cum a informat BEC.

În urma unor contestaţii depuse la Curtea Constituţională a României, candidatura Dianei Iovanovici-Şoşoacă la funcţia de preşedinte a fost anulată, iar aceasta nu mai are o altă cale de atac.

Conform art. 29 alin. (2) şi art. 30 alin. (6) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Biroul Electoral Central urmează să se pronunţe cu privire la înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor şi a semnelor electorale, după caz, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acestora.

Când începe campania electorală

Pe 25 octombrie începe campania electorală.

Prima zi a votării în străinătate: pe 22 noiembrie, ora 12:00, începe votarea în diaspora, iar la ora 21:00 se încheie.

În preziua datei alegerilor: 23 noiembrie, ora 7:00, se încheie campania electorală.

A doua zi a votării în străinătate: 23 noiembrie, ora 7:00, românii din afară îşi exercită dreptul de vot până la ora 21:00.

În ajunul datei alegerilor, pe 23 noiembrie, între orele 18:00 şi 20:00, se primesc cererile de votare prin intermediul urnei speciale.

Când are loc primul tur

În ziua alegerilor: 24 noiembrie, ora 7:00, românii sunt chemaţi la urne să-şi aleagă preşedintele. Votarea se încheie la ora 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23:59.

Al doilea tur de scrutin

Cel mai târziu la data de 29 noiembrie – aducerea la cunoştinţă publică a numelui celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin.

Cel mai târziu la data de 1 decembrie, se va comunica ordinea de înscriere a candidaţilor şi a semnelor electorale ale acestora în buletinul de vot.

Pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin;

Prima zi a votării în străinătate: 6 decembrie, ora 12:00, începe votarea în diaspora şi se încheie la ora 21:00.

În preziua celui de-al doilea tur de scrutin: 7 decembrie, ora 7:00, se încheie campania electorală.

A doua zi a votării în străinătate: 7 decembrie, ora 7:00, românii din afară se pot prezenta la vot până la ora 21:00;

În ţară, românii se pot prezenta la urne pe 8 decembrie. Votarea începe la ora 7:00 şi se încheie la ora 21:00;

Pe 12 decembrie, are loc înaintarea către Curtea Constituţională a procesului-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare şi centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale secţiilor de votare; ulterior vor fi validate alegerile şi publicat rezultatul acestora în mass-media şi în Monitorul Oficial.

Glasul Ploieștean

Next Post

BEC a respins a doua candidatură a Dianei Șoșoacă

lun oct. 7 , 2024
Și a doua cerere a Dianei Șoșoacă a fost respinsă, potrivit unor surse citate de Observator. Decizia este definitivă. Diana Șoșoacă a constestat decizia CCR de a o elimina din lupta pentru Palatul Cotroceni. Se pare că nici a doua oară nu a avut rezultatul dorit de ea. Potrovit Observator, constestația Dianei […]

Citește și:

Donează!


Susține publicația Glasul Ploieștean accesând link-ul
Vă mulțumim!

This will close in 20 seconds