Vremea va fi caniculară în orele amiezii, iar disconfortul termic accentuat marţi şi miercuri, potrivit prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie. Când termometrele arată aproape 50 de grade la soare, fiecare minut petrecut afară e o proba de supraviețuire extremă.
ISU vă recomandă să:
– Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
– Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
– Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, magazine);
– Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
– Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
– Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
– Nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
– Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Ce puteți consuma pe caniculă
Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;
O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.
Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
– reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
– asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;
– alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.