Alocațiile de stat pentru copii nu mai cresc de la 1 iulie. Premierul Cîțu: ”Era proiectul PSD”


Potrivit OUG 123/2020, care prevede dublarea alocațiilor de stat pentru copii în cinci etape, acestea ar fi trebuit majorate la 1 iulie cu 20%. Acest lucru nu se va mai întâmpla, premierul Florin Cîțu declarând recent că în buget nu au fost prevăzute decât sumele necesare pentru majorarea din luna ianuarie.

La 1 iulie alocaţia trebuia să crească la 484 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 242 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile).

Premierul Cîțu a declarat că acest lucru nu se va mai întâmpla.

”Bugetul a fost aprobat şi alocaţiile au crescut la începutul anului cu 20%, este ceea ce avem în buget în acest moment, este un amendament care a trecut în Parlament, celelalte propuneri erau propuneri care ţin de PSD. Mă aştept ca membrii coaliţiei să susţină programul de guvernare al acestei coaliţii, să susţină obiectivele pe care ni le-am asumat în faţa partenerilor noştri internaţionali şi nu să susţină legi ale PSD”, a declarat Florin Cîţu, potrivit Știrilor PRO TV.

Astfel, graficul potrivit căruia dublarea alocațiilor se va atinge în vara anului viitor, când copiii ar trebui să încaseze 600 lei, respectiv 300 lei, nu va mai fi respectat.

Ultima majorare a alocațiilor pentru copii s-a produs la 1 ianuarie anul curent, cu 16%.

Sursa: observatorulph.ro

Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul Orban prevede dublarea alocației de la 1 iulie 2022.

GUVERNUL ROMÂNIEI

Ordonanța de urgență 123/2020 pentru modificarea și completarea art. 3 din Legea nr. 61/1993  privind alocaţia de stat pentru copii

Articol unic – Articolul 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 767 din 14 noiembrie 2012, se modifică și se completează și va avea următorul cuprins:

Art. 3 – (1) Alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:

  1. 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  2. 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3);
  3. 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

(2) Cuantumul prevăzut la alin. (1) se aplică începând cu drepturile lunii iulie 2022.

(3) Începând cu drepturile lunii august 2020 cuantumul alocației de stat se majorează, din oficiu, cu câte 20% din diferența dintre cuantumul prevăzut la alin.(1) și cuantumul acordat în luna iulie 2020.

(4) În perioada 2021 – 2022 majorarea prevăzută la alin.(3) se aplică de două ori pe an, de la 1 ianuarie și de la 1 iulie a fiecărui an.

(5) Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023 cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației.

(6) Prin hotărâre a Guvernului se poate stabili o majorare mai mare decât cea prevăzută la alin. (5).

(7) Titular al dreptului la alocaţia de stat pentru copii este copilul.

(8) Alocaţia de stat pentru copii prevăzută la alin. (1) lit. a) se cumulează cu indemnizaţia lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie, prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

(9) Dacă din calculul cuantumului alocației de stat pentru copii prevăzut la alin.(3) – (5) rezultă fracţiuni în bani, cuantumul se rotunjeşte la leu în favoarea beneficiarului, cu excepția situației prevăzută la alin.(2).”

PRIM-MINISTRU
LUDOVIC ORBAN

Glasul Ploieștean

Next Post

Copil refuzat la locul de joacă de la Ploiești Shopping City fix de 1 iunie. Motivul: părinții nu sunt vaccinați

mie iun. 2 , 2021
„Așa am ajuns!!! DISCRIMINARE!!! Noi nu suntem vaccinați, copiii nu au voie la locul de joacă… Cea mai proastă zi ever… Plâng cu ea… Plânge și se consumă pentru ce… Pentru unii ce doresc a pune stăpânire peste tot…” Acesta este mesajul unei ploieștence care a mers de ziua internațională […]

Citește și: