Ce conţine pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”: Guvernul dă 300 milioane de euro pentru a compensa creşterea preţurilor


Liderii coaliţiei de guvernare au prezentat, luni, pachetul de măsuri economice şi sociale ce urmează să fie luate în contextul valului de scumpiri din ultima perioadă.

Coaliţia de guvernare a convenit, luni, măsurile din pachetul „Sprijin pentru România”.

„Românii au făcut mereu faţă provocărilor. Acum trebuie ca şi clasa politică să se ridice la nivelul cetăţenilor. Trebuie să oferim un ajutor real, speranţă şi oportunităţi cetăţenilor noştri. Din punctul nostru de vedere jumătăţile de măsură pur şi simplu nu sunt suficiente. (…) Nu mai avem timp se politică sterilă, ci să oferim răspunsuri la problemele românilor”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlamentul României.

Liderul PSD a adăugat că planul Coaliţiei prevede alocarea sumei de 17,3 miliarde lei pentru sprijinirea populaţiei, dublu faţă de cea alocată pentru sprijinirea populaţiei în timpul pandemiei COVID-19, şi nu afectează alocările bugetare pentru investiţii şi dezvoltarea economiei României. O mare parte din aceste măsuri vor avea drept sursă de finanţare fondurile europene.

„Practic, prin acest plan, mai mult de jumătate din populaţia României va beneficia de o formă de protecţie în faţa scumpirilor”, a explicat preşedintele PSD.

Marcel Ciolacu a precizat că un miliard de euro va fi alocat sub formă de vouchere pentru alimente de bază, în valoare de 50 de euro, vouchere acordate la fiecare două luni celor defavorizaţi, voucherele pentru elevi, în valoare de 30 de euro lunar, vor fi acordate în perioada şcolii pentru rechizite, haine şi alimente.

De asemenea, planul prevede ca salariaţii din mediu privat să beneficieze de majorarea cu 50% a tichetelor de masă, de la 1 iunie. Salariul minim pe economie va fi majorat cu 200 lei, o creştere scutită de taxe.

Programul „Sprijin pentru România” prevede şi majorarea la 3.000 lei a salariului minim în agricultură, după modelul celui din construcţii.

Programul prevede, de asemenea, creşterea cu sută la sută a cotei de hrană în spitale.

La rândul său, liderul UDMR Kelemen Hunor a spus că în contextul scumpirilor din ultimele luni, statul are obligaţia să intervină şi să ajute populaţia.

„Trăim într-o criză economică care se va adânci în lunile care urmează. Creşte inflaţia în zona euro şi acest lucru va afecta toate economiiile europene. Statul are obligaţia de a ajuta toţi cetăţenii, trebuie să intervină şi în economie şi acest lucru nu înseamnă că statul lucrează împotriva principiilor liberale, dar acolo unde este nevoie este obligat să intervină. De aceea, aceste măsuri au fost extrem de bine chibzuite, sunt echilibrate, pe termen mediu şi pe termen lung, sunt şi măsuri imediate”, a declarat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

Măsuri economice

Ajustarea contractelor în derulare care vizează investiţiile publice. Se suplimentează sumele aferente contractelor de investiţii în derulare având în vedere creşterile de preţuri la materialele de construcţii. Sursa de finanţare: bugetul de stat, prin bugetul MLPDA.

Reluarea schemei de ajutor de stat pe HG 807/2014. Începând cu luna mai, se începe sesiunea pe schema de ajutor de stat stabilită prin HG 807/2014, cu o anvelopă estimată de 1 miliard de lei. Sursa de finanţare: buget de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor.

Program de sprijin pentru transportatori şi distribuitori. Schema de ajutor de stat de 300 de milioane de lei (cu posibilitatea suplimentării) pentru decontarea a 0,50 lei/ litru de carburant pentru sprijinirea operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, precum şi transport de persoane ocazional sau regulat, dar şi pentru companiile implicate în activităţile de distribuţie (doar pentru alimentarea făcută pe teritoriul României) (circa 4.000 de benficiari). Sursa de finanţare: buget de stat, prin Ministerul Transporturilor.

Acordarea unor granturi  de până la 400.000 de euro/companie pentru capital de lucru IMM-urilor al căror lanţ de aprovizionare a fost afectat de conflictul din Ucraina. Măsura este similară Măsurii 2 aplicată în 2020-2021 şi poate fi finanţată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii (propunere): minim 300 milioane de euro. Sursa de finanţare: Fonduri Europene, prin POCU.

Aplicarea măsurilor Şomaj tehnic şi Kurzarbeit până la 31.12.2022. Se acordă 75% din salariu pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic, respectiv celor cărora li se reduce programul de lucru (măsură la Ministerul Muncii). Sursa de finanţare: instrumentul SURE.

OUG pentru ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale care vizează investiţii publice.

Agricultură

Sprijin pentru procesarea producţiei agricole. Suma estimată: 200 de milioane de euro. Sursa de finanţare: buget de stat prin bugetul MADR
Capitalizarea Casei de Comerţ UNIREA pentru asigurarea necesarului de produse agroalimentare de bază. Suma estimată: 100 milioane de euro. Sursa de finanţare: buget de stat, prin bugetul MADR.

Măsuri sociale

Susţinerea nivelului de trai pentru românii cu venituri mici. Acordarea de vouchere de 50 de euro la fiecare 2 luni (până la sfârşitul anului) pentru cumpărarea a 6 alimente de bază, pentru gospodăriile cu ambii părinţi şi cel puţin 2 copii dependenţi şi gospodării monoparentale cu un venit mediu lunar mai mic de 600 de lei (151.000 de gospodării), persoanele care primesc Venit Minim Garantat (168.000 de persoane), persoane  cu dizabilităţi (864.533 persoane) şi pensionarii cu un venit mai mic de 1500 de lei (3.498.875). Total beneficiari 4.682.408 x 50 de euro x 4 = 936.481.600 milioane de euro până la sfârşitul anului, adică 0,35% din PIB estimat de CNP pentru anul 2022. Sursa de finanţare: Fonduri europene prin POAD (flexibilizare).

Susţinerea elevilor care provin din familii cu venituri mici. Acordarea de vouchere de 30 de euro lunar pentru 7 luni (aprilie- iunie şi septembrie- decembrie 2022) pentru alimente, rechizite şi haine celor 156.000 de elevi care primesc burse sociale. Impact 30 de euro x 156.000 x 7 luni= 32.760.000 euro adică 0.012% din PIB estimat de CNP pentru anul 2022. Sursa de finanţare: fonduri europene, prin Ministerul Educaţiei (flexibilizare).

Susţinerea salariaţilor cu venituri reduse. Creşterea voluntară a salariului minim cu 200 de lei, scutiţi de taxe – de la 1 iunie.

Dublarea normei de hrană pentru pacienţii din spitale de la 11 lei la 22 de lei/ zi. Estimare beneficiari > 3 milioane beneficiari. Sursa de finanţare: buget de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

Creşterea valorii tichetelor de masă la 30 de lei de la 1 iunie.

Stabilirea salariului minim în agricultură şi industria alimentară la nivelul de 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcţii.

Amânarea ratelor la credite persoane fizice şi juridice pe o perioadă de 12 luni. Circa 15 miliarde de lei reprezentând rate de capital şi dobânzi vor fi amânate, estimarea numărului de beneficiari ridicându-se la 50.000 de persoane fizice şi juridice. Fără impact bugetar.

Măsuri pentru tineri

In ceea ce priveşte domeniul tineretului, Guvernul are în vedere  proiecte dedicate Anului 2022- Anul Tineretului în România.

1. Programul Family start

Prin acest program se propune garantarea unui credit în valoare de maxim 75.000 lei, în proporţie de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului pentru acordarea de finanţări pentru acoperirea unor cheltuieli eligibile in program (de exemplu: plata cheltuielilor cu cresa, gradinita, scoala, after school, achiziţia de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii, inclusiv licenta, master, doctorat, plata chiriei, avans din achiziţia unei locuinţe). Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi până la 45 de ani neîmpliniţi care isi intemeiaza o familie si care au venituri nete de pana la maxim 7500 RON pe familie/luna. Număr maxim este de 10.000 beneficiari.

2. Programul naţional Student Invest

Prin acest program se propune garantarea unui credit în valoare de maxim 50.000 lei, în proporţie de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului.

Valoarea maximă a finanţării este de 50.000 lei, cheltuieli eligibile în cadrul programului fiind credite pentru  taxe de studii, inclusiv licenta, master, doctorat, pentru publicarea unor cărţi sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studentesti, etc. Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi până la 31 de ani neîmpliniţi care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ superior autorizat de către Ministerul Educaţiei Naţionale. Număr maxim este 10.000 beneficiari.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat săptămâna trecută că măsurile economice şi sociale cuprinse în pachetul „Sprijin pentru România” reprezintă un plan de 4 miliarde de euro, care va atenua efectele crizelor multiple din această perioadă.

„PSD a pregătit un plan de măsuri economice şi sociale pe care îl vom discuta şi adopta foarte repede în coaliţie. Pachetul ‘Sprijin pentru România’ este un plan de 4 miliarde de euro venit în sprijinul oamenilor, comunităţilor şi firmelor româneşti. Este un plan de măsuri îndrăzneţ, care va atenua efectele crizelor multiple pe care le traversăm. Este un plan care va pune România în mişcare şi spun asta pentru că multe dintre măsuri sunt orientate atât către protecţia pensionarilor, familiilor cu copii şi salariaţilor cu venituri mici, cât şi către revitalizarea investiţiilor şi susţinerea economiei”, a explicat liderul PSD.

El a precizat că o parte din suma necesară implementării acestor măsuri va fi acoperită din fonduri europene.

Printre măsurile propuse se numără acordarea de vouchere de 50 de euro, la două luni, pentru persoanele şi familiile cu venituri mici pentru cumpărarea de alimente de bază, majorarea valorii bonurilor de masă, majorarea normei de hrană pentru pacienţii din spitale şi pentru copiii din orfelinate.

Totodată, cei 156.000 de elevi cu burse sociale ar urma să primească vouchere de 30 de euro, lunar, până la finalul anului, cu excepţia lunilor iulie şi august, pentru alimente, rechizite şi haine.

Potrivit lui Ciolacu, în coaliţie s-a discutat şi posibilitatea ca românii să îşi poată amâna ratele la bancă, după ce s-a ajuns la un acord cu băncile pe acest subiect. El a menţionat că există o discuţie şi despre continuarea acordării şomajului tehnic care a fost reglementat în timpul stării de alertă.

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut, miercuri, miniştrilor să finalizeze elementele de analiză şi de impact pentru măsurile socio-economice destinate protejării populaţiei şi a economiei, astfel încât, luni, setul de măsuri care va fi adoptat de Guvern să poată fi prezentat public la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.

Glasul Ploieștean

Next Post

Hoț prins la furat în Cimitirul Mihai Bravu din Ploiești. Reacția SGU Ploiești: "Camerele de supraveghere își dovedesc utilitatea!"

mar apr. 12 , 2022
SGU Ploiești SRL aduce la cunoștința opiniei publice faptul că investițiile societății, în ceea ce privește camerele de supraveghere amplasate în cimitirele administrate, își dovedesc utilitatea. Astfel, în data de 9 aprilie a.c., în jurul orei 19.00, sistemul de supraveghere din Cimitirul Mihai Bravu a surprins imagini cu o persoană […]

Citește și:

Donează!


Susține publicația Glasul Ploieștean accesând link-ul
Vă mulțumim!

This will close in 20 seconds