Cresc alocațiile copiilor din februarie 2023! Câți bani vor primi lunar


Alocațiilor copiilor ar trebui să se majoreze din luna februarie 2023, odată cu rata inflației, așa cum s-a stabilit în urmă cu un an.

Așadar, din luna ianuarie 2023, valoarea alocațiilor de stat pentru copii se indexează automat, în fiecare an, cu valoarea anuală a inflației.

Alocațiile ar trebui să crească cu 14%

În anul 2023, alocațiile copiilor ar trebui să se majoreze cu aproximativ 14%, valoarea inflației anunțate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru 2022.

Prin OUG 126/2021 s-a stabilit că, „începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației”.

INS a anunțat pentru anul 2023 o rată a inflației de 13,8%, ceea ce înseamnă că și alocațiile copiilor ar trebui să crească cu aceeași valoare.

Așadar, din luna februarie 2023, alocațiile primite pentru copii ar trebui să fie de:

– 683 de lei- pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);

– 277 de lei- pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);

– 683 de lei- pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.

Dacă din calculul valorii alocației de stat pentru copii rezultă fracțiuni în bani, conform regulilor din prezent, cuantumul se rotunjește la leu în favoarea persoanei care beneficiază.

În situația în care, în urma indexării, rezultă un cuantum mai mic decât cel acordat, atunci se menține valoarea în plată, potrivit avocatnet.ro.

Glasul Ploieștean

Next Post

Votați Andreea D în finala Eurovision 2023, finala națională

sâm feb. 11 , 2023
Andreea D (nume real Elena Andreea Dorobanțu) născută pe 6 septembrie 1986 în Ploiești, este o cântăreață de muzică dance și house din România. Cu piesa ei „All My People” a intrat în top 10 din Germania, Austria și Spania. Aceeași piesă s-a situat pe locul al treielea în clasamentul românesc, iar cântăreața mai […]

Citește și: