O elevă din Ploiești a luat nota 9,86 la BAC, dar nu se poate înscrie la facultate pentru că a pierdut un manual


Ploiesti: Bataie de joc pentru o eleva care a luat BAC-ul cu media 9,86. Tânără are probleme pentru că a pierdut un manual de clasa a XII-a.

Alice Mihaela Brînză a trecut cu brio de bacalaureatul din acest an. Eleva eminentă de la Colegiul Național I.L. Caragiale, din Ploiești, a obținut media 9,86 la acest examen, clasându-se pe locul 5 pe liceu și pe locul 21 la nivelul județului Prahova.

Din păcate, conducerea unității de învățământ se cramponează de un manual de clasa a XII-a, pierdut de elevă, și refuză să îi înmâneze acesteia diploma și foaia matricolă. Iar luni încep înscrierile la facultăți…

De ce la a pornit o poveste absurdă

Alice a povestit pentru Ziarul de Ploiești cum au început necazurile ei.

„La sfârșitul clasei a XI-a ne-au dat manualele pentru ultimul an de liceu. Am încercat să le iau pe toate acasă, dar nu au încăput în rucsac. Așa că am lăsat trei manuale închise într-un dulap de pe holul Colegiului Național I.L. Caragiale. După vacanța de vară de anul trecut, când am început clasa a XII-a, am descoperit că manualele respective nu mai erau în dulap. I-am povestit dirigintelui ce s-a întâmplat și părea că totul e ok.”, a declarat eleva.

Alice Brînză a tot sperat că problema se va rezolva, dar la finalul clasei a XII-a, după exemaneul de bacalaureat, a avut parte de un șoc.

Conducerea unității de învățământ a refuzat să-i elibereze diploma și foaia matricolă, până nu aduce manualul pierdut în original, adică de la editura care l-a tipărit.

„Deși nu era vina mea, m-am străduit să fac rost de manualele dispărute și să le înlocuiesc. Am găsit 2 din cele 3 manuale și le-am cumpărat. Ultimul, cel de informatică, nu este însă de găsit. M-am străduit, dar nu am putut da de un exemplar precum cel primit de la liceu. M-am oferit să dau bani în locul lui, eventual de 3 – 5 ori mai mult decât face. Mi s-a spus că nu se poate și că e musai să înapoiez manualul de informatică sau nu voi primi diploma de bacalaureat. M-am speriat, pentru că de luni ar trebui să-mi depun dosarul lafacultate”, a povestit Alice.

Vineri, 12 iulie, tânăra și tatăl ei s-au deplasat la sediul Colegiului Național I.L. Caragiale, unde au făcut un ultim demers, în fața directorului, pentru a obține ceea ce doresc.

Și au primit răspunsul că pot aduce manualul xeroxat, așa cum li se spusese și joi seară.

Din păcate, manualul nu e de găsit, nici măcar la Biblioteca Județeană Nicolae Iorga, ca să poată fi copiat.

Reactia conducerii Colegiului National I.L. Caragiale din Ploiesti, la știrea despre eleva care nu primește diploma de bacalaureat, pentru că a pierdut un manual.

Directorul instituției, Carmen Băjenaru, a explicat de ce nu poate fi dată diploma de bacalaureat și foaia matricolă unui elev, până când acesta nu returnează toate manualele primite.

„Eleva știa că trebuie să predea manualele din data de 15 mai. Două luni sunt de atunci, da? Ea a susținut că dirigintele i-ar fi transmis că poate să dea banii pe manual. Din 291 de copii, cât are seria de clasa a XII-a, numai ea știa că poate să dea banii? Nu este voie. Ministerul Educației ne interzice să strângem bani de la elevi. Nu avem articol bugetar pentru așa ceva. Când termini un an trebuie să semnezi o fișă de lichidare. Avea și soluția să se ducă la orice copil de clasa a XI-a, din liceu, și să îi ceară manualul cu împrumut, pentru a-l xeroxa. Noi trebuie să avem manuale pentru a le oferi tuturor elevilor”, a declarat directorul C.N. I. L. Caragiale din Ploiești.

Pe de altă parte, Carmen Băjenaru a recunoscut că fetei nu i s-a precizat clar, de la bun început, că poate aduce manualul dispărut în variantă xeroxată, dar a spus că tânăra trebuia să se descurce…

Sursa: zdp.ro

Glasul Ploieștean

Next Post

Avertisment cu privire la Barna. „Să nu ziceți că nu v-am spus”

Dum iul. 14 , 2019
Dan Barna va fi candidatul USR la președinția României. Un personaj interesant, ușor exotic pentru societatea românească, venit din zona consultanței private, dar care face contracte cu statul, cu viziuni neo-marxiste/progresiste. Mascate însă cu abilitate. Un editorial de Dan Andronic. Să nu ziceți că nu v-am spus, avertizează directorul EVZ […]

Citește și: