S-a stabilit data alegerilor Europarlamentare din 2024


DATA ALEGERILOR PENTRU PARLAMENTUL EUROPEAN ÎN 2024

În conformitate cu Actul din 20 septembrie 1976 privind alegerea membrilor Parlamentului European prin vot universal direct și în urma discuțiilor pe această temă din cadrul grupurilor de pregătire ale Consiliului, Consiliul ia act de faptul că următoarele alegeri pentru Parlamentul European vor avea loc în perioada care rezultă din aplicarea articolului 11 alineatul (2) primul paragraf din Actul privind alegerea membrilor Parlamentului European prin vot universal direct (JO L 278, 8.10.1976, p. 5), și anume între 6 și 9 iunie 2024.

Alegerile au loc o dată la cinci ani și sunt cele mai mari alegeri transnaționale din lume. Peste 400 de milioane de alegători cu drept de vot sunt chemați să voteze în același timp pentru reprezentanții lor politici în Parlamentul European.

În urma alegerilor, Parlamentul votează pentru a alege noul șef al Comisiei Europene, care este organul executiv al UE, și pentru a aproba întreaga echipă de comisari.

Data alegerilor europarlamentare 2024 în România

Având în vedere că în România alegerile se pot organiza duminica, europarlamentarele din 2024 ar urma să aibă loc în țara noastră duminică, 9 iunie.

Alegerile europarlamentare în România sunt primele din anul electoral 2024. Anul viitor, urmează să se desfășoare și localele, parlamentarele și prezidențialele. În acest context, la nivelul Coaliției de guvernare se discută posibilitatea comasării a două runde de scrutin.

Parlamentul European este alcătuit din 705 de deputaţi aleşi în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene extinse. Din 1979, deputaţii sunt aleşi prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani.

Câți europarlamentari are România

Primele alegeri europene în România au avut loc la 25 noiembrie 2007 când alegătorii români au ales direct 35 de reprezentanţii în forul legislativ european.

La 26 mai 2019, cetăţenii români au votat 32 deputaţi europeni din numărul total 751. În urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, numărul total al deputaților europeni este de 705, României revenindu-i un număr de 33 deputați europeni.

Locurile în Parlament sunt repartizate între diferitele state, în temeiul tratatelor UE, pe baza principiului „proporționalității degresive”. Cu alte cuvinte, statele cu o populație mai numeroasă au mai multe locuri decât statele mai mici, dar statelor mai mici le revin mai multe locuri decât ar rezulta dintr-un calcul strict proporțional.

Partidele din România care au câștigat mandate la alegerilr europarlamentare sunt: PNL-10, PSD – 8, USR-PLUS -8, Pro România, PMP și UDMR – 2.

Glasul Ploieștean

Next Post

FC Petrolul Ploiești - 10 ani de la câștigarea Cupei României!

vin iun. 2 , 2023
Pe 1 iunie 2013, Petrolul își adăuga în palmares încă un trofeu important. În fața a 30.000 de ploieșteni, „lupii” răsturnau calculele hârtiei și, în finala de pe „Arena Națională”, treceau la limită, 1-0, de CFR Cluj. Singurul gol al partidei a fost marcat de către Jeremy Bokila, în startul […]

Citește și: