S-a stabilit și data alegerilor locale 2024. Bătălia se dă pentru prezidențiale simultan cu parlamentare


Liderii coaliției de guvernare au convenit datele la care vor fi organizate alegerile pentru Parlamentul European – respectiv 9 iunie, când se organizează alegeri în toată Uniunea Europeană, dar și pentru alegerile locale.

Dacă până acum era stabilită doar data la care românii vor ieși la urne pentru alegerea europarlamentarilor, duminică 9 iunie 2024, s-a stabilit și data alegerilor locale pentru alegearea primarilor, consiliilor locale, președinților de consilii județene și a consilierilor județeni. Astfel, românii vor ieși din nou la urne pentru alegerile locale pe data de 29 septembrie 2024.

Rămân pe masa lui Ciucă și Ciolacu, în discuție, datele pentru parlamentare și prezidențiale.

Liderii celor doua partide nu au căzut încă de acord deoarece fiecare încearcă să-și maximizeze șansele pentru prezidențiale.

Astfel, liberalii și-ar dori ca parlamentarele să aibă loc în 8 decembrie, după prezidențiale, care ar fi în 10 și 24 noiembrie. Tot PNL și-ar fi dorit ca parlamentarele să fie organizate simultan cu localele, însă PSD nu este de acord.

Social democrații vor să așeze calendarul electoral astfel încât primul tur al prezidențialelor sa aibă loc în aceeași zi cu parlamentarele, pentru a facilita accesul lui Marcel Ciolacu în turul al doilea la prezidențiale contra lui George Simion, pe principiul că votul politic pentru partide trage dupa el și candidatul pentru Cotroceni, lucru care ar defavoriza PNL, având în vedere cum arată acum sondajele de opinie.

De altfel, la discuțiile din Coalitie, liderii PSD s-au opus organizării parlamentarelor în 8 decembrie, pe motiv că în 6 decembrie ar expira mandatul actualului Parlament și ne-am afla într-o situație de neconstituționalitate.

Marcel Ciolacu a negat de fiecare dată când a fost întrebat că ar vrea să candideze pentru prezidențiale. La fel, George Simion a refuzat să își anunțe candidatura oficial, dar neoficial a recunoscut că va candida, dar numai dacă va candida și Ciolacu pentru PSD.

Este cunoscut în culisele politice faptul că cei doi își doresc să ajungă împreună în finala pentru Cotroceni. PNL se afla într-o situație mai nebuloasă, nefiind clar dacă Nicolae Ciuca va fi candidatul liberalilor.

Glasul Ploieștean

Next Post

Încă un candidat pentru Primăria municipiului Ploiești

mar ian. 9 , 2024
Anul 2024 va fi un an politic agitat, având în vedere că sunt programate mai multe rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. La Ploiești încep să se contureze listele de aspiranți pentru fotoliul de primar al Ploieștiului. Filiala USR Ploiești și-a desemnat luni, prin vocea președintele USR Prahova, […]

Citește și: