Salariul de bază pentru bugetari va fi redus la minimul pe economie


Salariul de bază pentru bugetari va fi redus la minimul pe economie, propune ministrul Muncii, Raluca Turcan, care invită reprezentanții ministerelor să-și prezinte propria viziune.

Salariul de bază pentru bugetari va fi redus la minimul pe economie bugetari.

Salariul de bază în sistemul public va fi de 2.300 de lei. Suma reprezintă salariul minim brut pe economie. Este viziunea ministrului Muncii, Raluca Turcan asupra salarizării din sistemul public.

La finalul ședinței de Guvern, Raluca Turcan a declarat că a fost adoptat, în primă lectură, un memorandum în acest sens. Astfel, în baza acestui document, toate ministerele vor trebui să prezinte propria viziune în privinţa salarizării în sistemul public.

„Am solicitat tuturor ministerelor de linie să prezinte propria viziune în privinţa salarizării în sistemul public. Plecând de la nişte principii pe care Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale le-a identificat ca fiind necesare. În primul rând să existe o unitate în privinţa salariului în plată care se calculează pentru toate categoriile socio-profesionale. Noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze majorările sau calculul salariilor să fie de 2.300 de lei. Este nivelul salariului minim brut pe economie”, și-a prezentat propria propunere ministrul Raluca Turcan.

Salariul de bază pentru bugetari va fi redus la minimul pe economie

Ministrul Muncii a menţionat şi o serie de condiţii privind sporurile, subliniind că acestea nu trebuie să depăşească 20% din nivelul salariului de bază. Pe de altă parte, Raluca Turcan a precizat că unele dintre acestea trebuie să fie acordate în sumă fixă.

„Dacă sunt sporuri care sunt necesar a fi acordate, acestea să nu depăşească mai mult de 20% din nivelul salariului de bază. Să fie introduse în grila de salarizare activităţi care în momentul de faţă nu sunt incluse şi sistemul sporurilor să fie revizuit radical. Unele sporuri să fie acordate în sumă fixă, pentru că presupun expunerea la condiţii de muncă identice. Altele să fie eliminate, iar în domeniile respective să se prefere o reaşezare pe grila de salarizare a salariilor”, a explicat Raluca Turcan.

Potrivit spuselor sale, sporurile trebuie generate de un anumit tip de activitate sau pentru motivarea salariaților. Astfel, susține, Raluca Turcan, acestea sporuri să ducă la creșterea performanței funcționarilor publici.

Firmă de consultanță internațională plătită din PNRR

Ministrul Muncii intenționează să angajeze o firmă de consultanță care să stabilească criteriile de performanță pentru instituțiile publice. Aceasta va fi plătită cu banii din Programun Național de Redresare și Reziliență.

„Pentru stabilirea acestor indicatori de performanţă ai instituţiilor publice intenţionăm ca prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să accesăm fonduri pentru plata consultanţei de la o instituţie financiară internaţională de prestigiu. Care să ne pună la dispoziţie o analiză a modului în care trebuie să evaluăm şi să definim aceşti indicatori de performanţă”, a precizat Turcan.

Ministrul Muncii a estimat că va fi necesar un an pentru finalizarea proiectului de lege.

„Nu avem o presiune foarte mare a timpului, pentru că nu dorim să facem lucrurile improvizat. Iar o lege care trebuie să ţintească un caracter unitar să ne trezim, de fapt, că este dominată de excepţii. Aşadar, ne-am propus cam un an de zile să putem să pregătim acest act normativ de o importanţă dominantă, covârşitoare. Astfel încât, într-adevăr, în sistemul public de salarizare să putem spune că am făcut un pas serios de reformă”, a spus Raluca Turcan.

Preluare: Tribuna Învățământului

Glasul Ploieștean

Next Post

PSD a decis să doboare Guvernul Cîțu prin moțiune de cenzură. Negocieri cu AUR, independenții, UDMR și minoritățile naționale!

mie mart. 24 , 2021
Marcel Ciolacu a anunţat că PSD a început negocierile cu parlamentarii Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) şi cu cei independenţi pentru a susţine o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîţu. Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, şi-a manifestat speranţa că parlamentarii UDMR şi cei care reprezintă minorităţile naţionale nu […]

Citește și: