Premierul Nicolae Ciucă a anunțat inițial că mai stă în funcție până în momentul în care se va încheia greva profesorilor.
Prin măsurile financiare adoptate, dar și prin Memorandumul adoptat în Guvern, Nicolae Ciucă consideră că le-a îndeplinit toate cerințele sindicaliștilor din educație.
Surse politice susțin că, luni (n.r. 12 iunie 2023), premierul Nicolae Ciucă ar urma să își dea demisia. Alături de el vor pleca din funcție și toți consilierii pe care i-a avut la Palatul Victoria.
De asemenea, Nicolae Ciucă nu intenționează să rămână premier interimar, președintele urmând să desemneze un vicepremier, până la instalarea noului Executiv.
Decizia premierului ar avea rațiuni practice. Negocerile pentru rotativa guvernamentală sunt aproape finalizate, iar în momentul în care Ciucă va demisiona totul va merge în ritm accelerat.
Singura mare necunoscută este soarta UDMR. Liberalii nu îi mai vor la guvernare, în timp ce PSD insistă cu menținerea UDMR la guvernare. Surse politice ne-au explicat că sunt pregătite două scenarii de lucru: ministere împărțite cu prezența UDMR la guvernare și ministere împărțite fără prezența UDMR la guvernare.
Procedură rapidă pentru numirea guvernului Ciolacu
Președintele Klaus Iohannis îl va desemna pe Marcel Ciolacu pentru funcția de premier, iar acesta va avea la dispoziție 10 zile pentru a-și prezenta programul și echipa guvernamentală în Parlament.
Ciolacu nu va aștepta atât, totul fiind pregătit. Intenția coaliției de guvernare ar fi ca până la finalul săptămânii viitoare să avem un nou Guvern instalat.
Miniștrii vor fi audiați în Parlament în ritm accelerat și votul pentru noul Guvern s-ar putea da joi sau vineri.
Liderii coaliției doresc să evite prelungirea, asta pentru că va începe și vacanța parlamentară și nu doresc să aștepte până în toamnă cu instalarea noului Guvern.