Astăzi s-a încheiat etapa a doua denumită „Aleea Făuritorilor Unirii” în Parcul Memorial „Constantin Stere” de la Bucov


Astăzi, 24 iunie, s-a încheiat etapa a doua denumită „Aleea Făuritorilor Unirii” în Parcul Memorial „Constantin Stere” de la Bucov.

În conformitate cu programul stabilit în februarie 2018,  cele 14 busturi au fost aranjate în dreapta și stânga lui Constantin Stere, orientate pe punctele cardinale astfel: făuritorii unirii Basarabiei și Bucovinei cu România orientați spre apus, iar făuritorii unirii Transilvaniei, Crișanei și Bsnatului spre răsărit.

Astăzi s au inaugurat busturile „Mintea și Bratul”, respectiv bustul lui Gherman Pantea, ministru de război în guvernul Basarabiei în 1918 și  bustul lui Nicolae Titulescu, semnatarul de la Trianon pe 4 iunie 1920, care consfințește granitțele României Mari.

A fost prezent un numeros public format din parlamentari, consilieri locali și județeni, Muzeul Județean de Istorie, consiliul local Bucov .

Au rostit alocuțiuni – Adrian Năstase – care, în calitate de prim ministru a aprobat în 2001 retrocedarea terenului către Fundația Constantin Stere, prof Elena Nuță , subprefectul  Emil Drăgănescu, deputat Rodica Paraschiv, Alina Ene – director adjunct al Parcului Memorial Constantin Stere și domnul Mircea Cosma, președintele Societății Cultural-Istorice “Mihai Viteazul”.

În semn de prețuire, președintelui fundației Nicolae Titulescu, domnului Adrian Năstase, i- a fost acordată placheta reprezentând Aleea Făuritorilor Unirii.

Din partea comitetului Prahova pentru Centenar doamna consiler județean Ludmila Sfîrloagă a condus manifestările.

Au fost depuse buchete de flori din partea tuturor instituțiilor și organizațiilor prezente.

Manifestările s-au încheiat cu o impresionantă Horă a Unirii dansată de cei prezenți pe Aleea Făuritorilor Marii Uniri.

Cu acest prilej a fost anunțată și etapa a  3-a  a programului care se va desfășura între 1 iulie 2022 – 1 decembrie 2023 constând în amplasarea busturilor regelui Ferdinand și a reginei Maria, a mareșalilor Averescu și Prezan, a generalului de armată Gheorghe Mărdărescu și a geneealului Ștefan Popescu – Sanitarul, comandant al diviziei Prahova în primul război mondial.

Glasul Ploieștean

Next Post

Un adolescent în vârstă de 13 ani din Ploiești a fost dat dispărut

lun iun. 27 , 2022
Un adolescent în vârstă de 13 ani din Ploiești a dispărut fără urmă, duminică seară. Autoritățile au fost alertate de tatăl copilului. „La data de 26 iunie a.c., în jurul orei 23:30, polițiștii din cadrul Secției nr.3 de Poliție Ploiești au fost sesizați de către un bărbat despre faptul că […]

Citește și: