Când intră prima pensie din ianuarie 2024 pe card și prin Poștă. Anunțul oficial al Casei Naționale de Pensii


Când intră prima pensie din ianuarie 2024: Ministrul Muncii a anunțat data la care intră pensiile majorate în luna ianuarie 2024.

Acestea vor fi virate începând cu data 5 ianuarie pentru cei care primesc pensiile cash, iar pentru cei care primesc pensiile pe card în perioada 11-12 ianuarie.

Casa Națională de Pensii a transmis oficial că în luna ianuarie 2024 plata pensiilor la Poștă se face conform convenției încheiate între cele două instituții.

Fondurile necesare s-au transmis miercuri 3 ianuarie către Poșta Română.

Astfel, sumele virate vor ajunge în conturile Poștei Române SA pe data de 4 ianuarie 2024.

Când intră prima pensie din ianuarie 2024

În aceste condiții, distribuirea pensiilor pe teren (la domiciliul beneficiarilor) se va efectua începând cu data de 5 ianuarie 2024.

Totodată menționăm că plata pe card a pensiilor se va face în perioada 11-12 ianuarie.

Facem precizarea că deschiderea de credite de la Ministerul Finanțelor pentru plata pensiilor în luna ianuarie 2024 s-a făcut din 29.12.2023 cu utilizarea creditelor începând cu data de 03.01.2024 și cu încadrarea in limitele lunii ianuarie 2024, aprobate de Guvern.”, arată Ministerul Muncii.

Reamintim că luna ianuarie a anului 2024 vine cu o majorare de pensii de 13,8%. Cupoanele de pensii au început să fie tipărite cu noile majorări. Banii vor ajunge la pensionari în prima parte a lunii ianuarie.

Toate pensiile vor fi majorate cu 13,8%. Schimbările majore vor veni însă din luna septembrie 2024, când se face recalcularea tuturor pensiilor.

Pensia pe care o va încasa în 2024 un român cu 37 de ani de muncă

Daniel Baciu a prezentat și un exemplu de creștere a pensiei: „Avem un exemplu aici, care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani. În momentul de față are o pensie în plată. Vorbim de luna decembrie de 2.257 lei.

La data de 1 ianuarie 2024 când avem acea indexare de 13,8% pensia va fi majorată de la 2.257 lei la 2.569 lei.

Începând cu data de 1 septembrie 2024, rezultând o pensie de 3.873 lei, care în cazul acesta este o creștere de 71,6% decât privește în prezent respectivul pensionar”, a mai spus Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii.

Pensia va crește cu 70%. Cine va primi mai mulți bani la pensie

Creșteri de peste 70% vor veni însă pentru o parte dintre pensionari, din luna septembrie a anului viitor.

Noua formulă de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, va aduce bani semnificativ pentru cei care au stat mai mult în câmpul muncii.

Persoanele care vor dori să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte în plus, prevede noua lege a pensiilor.

Pentru stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani, o persoană primește o serie de bonusuri denumite puncte de stabilitate.

Când se achită pensiile prin cont curent sau cont de card?

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), achitarea pensiilor pe carduri se face în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Când se achită pensiile prin poștă?

Potrivit calendarului oficial, achitarea pensiilor prin poștă se face în intervalul 1 – 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor.

Având în vedere că zilele de 1 și 2 ianuarie 2024 sunt zile libere legale (prima și a doua zi de Anul nou), activitatea poștașilor va începe din data de 3 ianuarie.

Cât timp se reține pensia la oficiul poștal dacă titularul lipsește din localitate?

Potrivit CNPP, pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Pentru  persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care  nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Taloanele mov vor fi arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă, respectiv al Oficiilor Poștale de sector pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii. Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora.

După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către casele teritoriale de pensii.

Bonusuri la pensie pentru cei care cotizează mai mult de 25 de ani

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

În plus, persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pot opta pentru menținerea în activitate.

Glasul Ploieștean

Next Post

Un ciclon polar se îndreaptă spre România: va fi un ger de crapă pietrele, nisori și viscol puternic

vin ian. 5 , 2024
Florinela Georgescu, director de prognoză al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a explicat că, începând de luni, vremea se va schimba radical. Un ciclon polar va pătrunde în România, iar temperaturile vor scădea foarte mult și este foarte posibil să avem ninsori, dar și viscol extrem de puternic. „Este foarte important […]

Citește și: