Un ciclon polar se îndreaptă spre România: va fi un ger de crapă pietrele, nisori și viscol puternic


Florinela Georgescu, director de prognoză al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a explicat că, începând de luni, vremea se va schimba radical. Un ciclon polar va pătrunde în România, iar temperaturile vor scădea foarte mult și este foarte posibil să avem ninsori, dar și viscol extrem de puternic.

„Este foarte important că zona colorată mov (n.r. zona cu temperaturi foarte mici) este foarte vastă. Ocupă toată partea de nord a continentului şi indică prezenţa unui aer generat în zona arctică. Zona Atlanticului de Nord este în continuare foarte activă şi generează furtuni. Totul porneşte de acolo. Ultima furtună a avut o traiectorie spre est, în spatele ei urmând să tragă acest aer rece înspre Europa Centrală, înspre Europa de Sud-Est, spre ţara noastră. Asta aşteptăm să se întâmple în zilele următoare, după ce vom termina cu temperaturile foarte ridicate. Deocamdată, mâine, poimâine, pe partea de sud a ţării, chiar şi duminică, va fi foarte cald şi vom avea temperaturi de 16-17 grade Celsius în luna ianuarie, ceea ce înseamnă mai multe de 10 grade peste medie. De la aceste temperaturi, cam 8 grade în nordul Moldovei, ajungem ca, probabil, marţi sau miercuri, perioada cea mai rece, să nu mai avem maxime pe Moldova mai mari de -8 sau -9 grade Celsius.

Este o situaţie cu o circulaţie foarte activă a aerului în zona Atlanticului de Nord şi a Europei şi spun acest lucru pentru că aşteptăm schimbări în evoluţia vremii în următoarele două săptămâni, schimbări destul de rapide. Trebuie să ţinem cont şi că Marea Mediterană va genera formaţiuni depresionare, cicloni, care vor antrena aerul mai cald exact la contactul cu aerul foarte rece şi ne aşteptăm ca la un moment dat să ajungă la noi, aproape de partea de sud-est a ţării. Acest lucru s-ar putea întâmpla luni spre marţi, marţi sau poate miercuri. Dacă iese acest scenariu, înseamnă nu numai că se va răci foarte tare săptămâna viitoare, dar vor fi şi intensificări ale vântului pe partea de est a ţării, în Moldova, Dobrogea. S-ar putea să şi ningă. În această situaţie, categoric vor fi condiţii de viscol”, a explicat Florinela Georgescu, director al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), la Antena 3 CNN.

Glasul Ploieștean

Next Post

Fostul fotbalist al Petrolului, Decu Crângașu s-a stins din viață la 73 de ani

Dum ian. 7 , 2024
Veste cutremurătoare pentru familia Petrolului la acest început de an! S-a stins din viață, la vârsta de 73 de ani, Decu Crângașu, fost jucător de glorie al Petrolul Ploiești în anii ‘70-80, dar și membru fondator al ACS Petrolul 52, fiind, astfel, unul dintre cei care au contribuit din plin […]

Citește și: