Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, astăzi, 11 decembrie, solicitarea fostului primar al Sectorului 1 Clotilde Armand privind anularea raportului Agenției Naționale de Integritate, care a declarat-o incompatibilă. Decizia instanței este definitivă.
Incompatibilitatea fostului edil a fost semnalată în urmă cu doi ani de ANI, care a reclamat că aceasta a ocupat simultan funcția de primar și manager într-un proiect cu fonduri europene. ANI a cerut în raportul rămas definitv în instanță ca Armand să nu poată ocupa o funcție publică timp de trei ani. Ea tocmai a câștigat un mandat de senator. Mandatele noilor parlamentari nu au fost încă validate, iar ea riscă să piardă locul de senator.
Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut miercuri hotărârea instanței de fond – Curtea de Apel București – din luna martie, pe care Clotilde Armand a criticat-o vehement.
„Respinge recursul declarat de recurenta-reclamantă Clotilde Marie Brigitte Armand împotriva sentinţei nr. 389 din 11 martie 2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal şi recursul declarat de recurenta reclamantă împotriva aceleiaşi sentinţe, în ceea ce priveşte soluţia de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată astăzi, 11 decembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Potrivit legii, și așa cum anunța ANI în 2022 la întocmirea raportului, persoana declarată incompatibilă nu mai poate ocupa o funcție publică timp de trei ani.
Clotilde Armand riscă să piardă mandatul de senator. Care e procedura de validare a mandatului de parlamentar
După ce a ratat un al doilea mandat de primar, pierzând alegerile locale, Clotilde Armand a câștigat un mandat de senator la scrutinul din 1 decembrie, fiind primul candidat pe lista USR. Clotilde Armand riscă acum să piardă mandatul de senator.
Noul Parlament ales în 1 decembrie nu a fost încă constituit. Mandatele parlaentarilor nou aleși sunt validate de o comisie parlamentară.
Pentru validarea mandatelor noilor parlamentari, cele două camere – Senatul și Camera Deputaților – aleg, în prima lor şedinţă, o comisie compusă din 30 de deputaţi, respectiv 15 senatori care reflectă configuraţia politică a fiecăreia dintre camere. În cel mult 4 zile de la constituirea sa, Comisia de validare întocmeşte un raport în care vor fi nominalizaţi parlamentarii pentru care se propune validarea, invalidarea sau, după caz, amânarea validării mandatelor, cu motivarea pe scurt a propunerilor de invalidare sau de amânare.
Comisia de validare face propuneri de validare sau de invalidare, după ce a verificat dacă fiecare deputat sau senator a îndeplinit condiţiile de eligibilitate şi a depus la dosar toate documentele cerute de legislaţia în vigoare pentru validarea mandatelor. De exemplu, Comisia face propunere de invalidare dacă există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat/senator a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral.
Validarea sau invalidarea mandatelor de parlamentar se face cu votul majorităţii membrilor prezenţi din Camera Deputaţilor, respectiv din Senat, potrivit Regulamentelor separate ale celor două camere (art. 7 – Regulamentul Camerei şi art. 10 din Regulamentul Senatului).
Acuzațiile pe care ANI i le aduce lui Clotilde Armand
În noiembrie 2022, ANI a stabilit că primarul Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate, prin numirea sa ca manager într-un proiect finanţat cu fonduri europene derulat de Primăria Sector 1.
Potrivit ANI, Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese după ce aceasta a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție” finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 de lei.
De asemenea, ANI o acuza pe Clotilde Armand că a semnat și cinci dispoziții prin care și-a majorarat îndemnizația lunară cu până la 30%.
Clotilde Armand s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 februarie 2022 până în august 2022, data dispoziţiei privind numirea sa în acel proiect.
Inspectorii de integritate au sesizat și procurorii care în luna aprilie au dispus trimiterea în judecată a fostului edil pentru folosirea funcției în vederea favorizării unor persoane.Dosarul penal se judecă pe rolul Judecătoriei Sectorului , unde pe 4 noiembrie judecătorul a respins excepțiile invocate de Clotilde Armand.