Lege pentru acordare de facilități pentru operatori economici și persoane fizice. Proiectul a fost depus în Parlament în procedură de urgență


În cursul zilei de astăzi, președinții partidelor parlamentare, PSD, ALDE și PRO Europa, au semnat un proiect de „Lege pentru acordarea unor facilități pe teritoriul României”.

La întâlnirea de astăzi au fost prezenți Președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele PRO Europa, Victor Ponta și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, alături de care au mai fost Sorin Grindeanu, Nicolae Bănicioiu și Șerban Nicolae.

Proiectul prevede că, la cerere, contribuabilii pot beneficia, în anumite condiții, de amânarea plății contribuțiilor de asigurări sociale de stat și a contribuției asiguratorie pentru muncă aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor.

Art. 1. (1) La cererea contribuabilului, operator economic, se amână la plată contribuțiile de asigurări sociale averente veniturilor din salarii și veniturilor asimilate salariilor, așa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020.

(2) La cererea contribuabilului, operator economic, plata contribuției de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face eșalonat, în următoarele 12 luni ulterioare încetării facilității instituite la lit a), în proporție de 50% din volumul total scadent.

(3) Facilitățile prevăzute la alin. (1) și (2), se acordă sub condiția păstrării valabilității contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

(4) Pe perioada acordării facilităților de la alin. (1) și (2), salariații beneficiază de vechime în muncă, iar contribuțiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat.

Art.2. La cererea contribuabilului, operator economic, se amână la plată contribuția asiguratorie pentru muncă aferentă veniturilor din salarii și veniturilor asimilate salariilor, așa cum sunt definite la art.219 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020.

Art.3. Contribuabilii, operatori economici, nu vor plăti dobânzi sau penalități de întârziere pentru perioada cât timp plata contribuțiilor este amânată.

Art. 4. (1) La cererea beneficiarului, persoane fizice și operatori economici, se amână la plată, pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilități (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV) pentru toți beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul României.

(2) La expirarea perioadei de trei luni menționate la alin. (1), beneficiarii de servicii de utilități vor plăti sumele scadente, eșalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi și penalități de întârziere.

(3) Furnizorii de servicii de utilități vor eșalona debitele restante fără a depăși raportul de 1/12 pe lună.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art.75 și ale art.76 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Proiectul a fost depus la Parlament în procedură de urgență.

Foto documente: Facebook Iosefina Pascal

Glasul Ploieștean

Next Post

Măsură fără precedent în spitalele din România: suspendarea internărilor non-urgente și a consultațiilor în ambulator

lun mart. 23 , 2020
Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a postat un anunț de interes public cu privire la suspendarea a unor activități medicale în spitalele de stat și private. Decizia a fost luată la nivel național, avizată de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, astăzi, 23 martie 2020. Redăm integral textul: „Suntem […]

Citește și: