NOILE RESTRICȚII aduc şi NOI MODELE de declaraţii şi adeverinţe de angajator. Descarcă-le de aici!


Duminică au intrat în vigoare noi măsuri anti-Covid. Astfel, în localităţile în care rata de infectări depăşeşte 4 la mia de locuitori deplasarea este permisă numai până la ora 20 în zilele de weekend, restricția extinzându-se, la TOATE zilele săptămânii, acolo unde incidenţa depăşeşte 7,5.

Astfel, reprezentanții guvernamentali au modificat şi formularele necesare pentru deplasările justificate, pe care le-a adaptat, în funcţie de situaţie.

Trei tipuri de declarații

Documentele, care pot fi descărcate şi din galeria acestui articol, au fost postate într-o secţiune dedicată, pe site-ul stirioficiale.ro.

Practic, sunt două tipuri de adeverinţe de la angajator și 3 tipuri de declaraţii pe propria răspundere, între primele două modele diferind doar ora.

Primul este modelul declarației pe propria răspundere și al adeverinței de la angajator pentru toate localitățile, indiferent de rata de incidență (nivelul de răspândire a virusului). În această situație, documentele sunt valabile pentru intervalul orar 22-05.

Cel de-al doilea model de documente se foloseşte pentru localităţile în care e depăşită rata de incidenţă de 4 la mie (necesar a fi folosite pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică), respectiv 7,5 la mie (necesar a fi folosite în toate zilele săptămânii). În această situaţie, atât declaraţia pe propria răspundere, cât şi adeverinţa de la angajator sunt valabile între orele 20 și 05.

De reţinut că ambele tipuri de declaraţii pe propria răspundere permit deplasarea în interes profesional, pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă (inclusiv vaccinare), pentru achiziţionarea de medicamente, pentru îngrijirea / însoţirea copilului şi / sau asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru al familiei.

Formular pentru zonele în carantină

În premieră, autorităţile au emis formular separat pentru tranzitarea unei localităţi carantinate.

Mai exact este vorba despre o declaraţie pe propria răspundere care diferă de primele două. În acest tip de document utilizatorul îşi asumă că nu va staţiona în zona de carantină şi va respecta traseul indicat de autorităţi, dar şi să precizeze destinaţia finală a călătoriei.

Semnătură olografă, obligatorie!

Este important de ştiut că absolut toate tipurile de declaraţii pe propria răspundere trebuie să aibă dată, să fie semnate olograf şi pot fi scrise şi de mână, cu condiţia să fie preluate datele din formularele oficiale.

De asemenea, declaraţia poate fi stocată pe dispozitive electronice şi prezentată astfel autorităţilor, cu condiţia ca documentul să fie semnat olograf.

La fel, adeverinţa de la angajator poate fi stocată şi prezentată pentru control pe dispozitive electronice mobile, cu condiţia ca pe documentul prezentat să existe semnătura olografă a reprezentantului legal al angajatorului şi data la care a fost redactată adeverinţa.

Noi reguli în toată țara

După cum se ştie, duminică au intrat în vigoare noi reguli adoptate de autorităţile centrale pentru combaterea Sars-Cov-2.

Acolo unde incidenţa e peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în timpul weekend-ului, circulaţia să fie permisă doar până la ora 20, şi nu până la 22, cum este acum, iar activitatea operatorilor economici este permisă până la ora 18. Revenirea se va face când incidenţa scade sub 3,5 la mie. 

Dacă incidenţa depăşeşte 7,5 cazuri Covid la mia de locuitori, circulaţia este permisă până la ora 20 pe toată durata săptămânii, iar operatorii economici pot funcţiona până la ora 18. Revenirea asupra măsurilor se va face când incidenţa scade sub 7 la mie.

Glasul Ploieștean

Next Post

Proteste de amploare în marile orașe din România! Mii de manifestanți au ieșit în stradă. Unde au fost proteste

lun mart. 29 , 2021
Mii de oameni au ieşit în stradă, astă-noapte, în ciuda noilor restricţii impuse de Guvernul Cîțu, pentru a protesta faţă de măsurile care interzic circulaţia după ora 20.00 şi închiderea magazinelor la ora 18.00. Acțiuni de amploare au avut loc la și la Ploiești, dar și în marile orașe din […]

Citește și: