LECȚIA DE ISTORIE – 2 februarie: Sfârșitul bătăliei de la Stalingrad


La data de 2 februarie 1943 se încheie bătălia Stalingradului, bătălie ce a reprezentat un punct important de cotitură în desfășurarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Considerată una dintre cele mai sângeroase bătălii din istoria omenirii, lupta de la Stalingrad a inclus campania de bombardamente germane asupra orașului, atacul terestru german și luptele din interiorul orașului, urmată apoi de contraofensiva sovietică, care a încercuit și distrus forțele germane și ale aliaților săi din cadrul Axei.

Numărul pierderilor în această bătălie a fost imens, fiind estimat la aproximativ 1.700.000 de persoane de ambele părți, numai forțele germane pierzând peste cinci sute de mii de soldați, aproximativ un sfert din efectivul total dislocat pe frontul de răsărit.

Lipsa unor date exacte în privința morților, răniților şi dispăruților în această bătălie este datorată și refuzului sovieticilor de a calcula pierderile din cauza temerilor că sacrificiile ar fi prea mari și ar fi demobilizat eforturile de război.

Decizia lui Hitler de a cuceri Stalingradul a apărut ca urmare a eșecului german din anul 1941, când armata germană a fost respinsă în apropierea Moscovei și de aceea ocuparea sudului Rusiei devenea vitală, mai ales pentru resursele de petrol din zonă.

Ofensiva asupra Stalingradului a fost declanșată în luna mai a anului 1942, dar germanii au ajuns abia spre sfârșitul lunii august la porțile Stalingradului deoarece atacurile aeriene şi terestre ale armatei germane au întâlnit o rezistență dârză din partea sovieticilor, care aveau ordin de la Stalin să nu se retragă, indiferent de pierderi.

Astfel ,în noiembrie 1942 a început contraofensiva, iar sovieticii au încercuit orașul, astfel că peste opt sute de mii de soldați germani şi aliați de-ai lor au fost înconjurați, fără șanse de scăpare.

Chiar dacă aviația germană fost încercat un pod aerian, eficiența acestuia a fost minimă, iar momentul decisiv al luptei a fost pierderea în favoarea sovieticilor a aeroporturilor orașului, fapt ce a făcut ca Wehrmacht-ul să rămână fără hrană şi muniție.

În aceste condiții comandantul armatei germane de la Stalingrad, generalul Ernst von Paulus, i-a cerut lui Hitler permisiunea de a capitula, dar acesta a refuzat.

Ba mai mult decât atât l-a înaintat pe von Paulus, la gradul de feldmareșal ,sperând că acesta va continua lupta. Numai că von Paulus s-a predat sovieticilor împreună cu 22 de generali germani la data de 31 ianuarie , iar peste două zile la data de 2 februarie avea să se încheie si Bătălia Stalingradului.

Înfrângerea armatei germane în această bătălie avea să fie momentul decisiv pentru soarta întregului războiului mondial, deoarece avea să fie „începutul sfârșitului” pentru Hitler și Germania nazistă.

Glasul Ploieștean

Next Post

LECȚIA DE ISTORIE - 3 februarie: Prima mențiune documentara a Cetății Neamț

joi feb. 3 , 2022
Într-un un act oficial al regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg, din data de 3 februarie 1395, se face prima mențiune documentară a Cetății Neamțului, în care este consemnată dorința regelui maghiar de cucerire a acestei importante cetăți. Aflată la marginea de nord-vest a orașului Târgu Neamț, pe Culmea Pleșului, deasupra […]

Citește și:

Donează!


Susține publicația Glasul Ploieștean accesând link-ul
Vă mulțumim!

This will close in 20 seconds