Orice țară care își oferă Ucrainei aerodromurile sau aeroporturile sale pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată ca a intrat în conflict, a declarat duminică un purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării, citat de Reuters.
- „Folosirea rețelelor de aeroporturi sau aerodromuri ale altor țări pentru a găzdui aeronave militare ucrainene și utilizarea lor ulterioară împotriva forțelor armate ruse poate fi considerată ca o implicare a acestor state într-un conflict armat”, a declarat purtătorul de cuvânt Igor Konașenkov, citat de agenția de presă Interfax.
- „Practic, întreaga aviaţie de luptă a Ucrainei a fost distrusă. Dar ştim dintr-o sursă sigură că avioane ucrainene s-au deplasat spre România şi spre alte state vecine”, a mai spus Konaşenkov.
Amenințarea vine în contextul în care prin Polonia și România, țări direct vecine cu Ucraina, sunt așteptate să fie transportate ajutoarele militare din partea Vestului, nefiind specificat pe ce cale se fac aceste transporturi – aeriană sau la sol.
Recent, România a returnat Ucrainei avionul de vânătoare Suhoi Su-27 în urmă cu câteva zile după ce aterizase pe aeroportul din Bacău.
Polonia este în discuții cu SUA pentru a găsi o variantă prin care să ofere Ucrainei avioanele sale de vânătoare MiG-29, o variantă vehiculată ar fi ca piloții ucraineni să vină să le preia de pe aeroporturile poloneze dacă va fi cazul unui asemenea scenariu.
Amenințarea că statele care oferă aeroporturile ca ajutor Ucrainei ar fi considerate beligerante vine după ce chiar președintele rus Vladimir Putin a făcut ieri alte declarații tranșante privind discuțiile ca NATO să creeze o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.
Vladimir Putin a avertizat că instituirea unei zone de excludere aeriană în Ucraina ar face Federația Rusă să considere țările care se alătură acestui demers ca parte la conflict.
De asemenea, el a spus că sancțiunile masive impuse de Occident „seamănă cu o declarație de război, dar nu este încă”.