Zi liberă plătită pentru salariații români care participă la recensământ online. Când vor beneficia de aceasta?


Vă reamintim că un recensământ al populației și locuințelor trebuia să aibă loc încă de anul trecut, dar din cauza situației fără precedent creată de pandemia Coronavirus – COVID-19, acesta nu a mai avut loc.

Începând cu 1 februarie 2022, a debutat recensământul populației și locuințelor, prin desfășurarea primei etape, cea de preluare a datelor din surse administrative și de creare și populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date, informează Institutul Național de Statistică (INS).

Elemente de noutate ale actualului Recensămant al populației și locuințelor (RPL2021) sunt:
• 100% informatizat in etapele de culegere si prelucrare a datelor;
• posibilitatea autorecenzarii – premiera in statistica romaneasca;
• recenzare prin interviu, cu inregistrarea datelor pe tablete, de catre un recenzor;

Recensamantul populatiei si locuintelor se desfasoara in trei etape:
  •  1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative si popularea bazei de date RPL2021;
  •  14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare;
  •  16 mai – 17 iulie 2022: Colectare a datelor de catre recenzori, prin interviuri fata in fata (inregistrarea datelor in chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor)

CAND VOR BENEFICIA DE ZIUA LIBERA PENTRU AUTORECENZARE SALARIATII PARTICIPANTI?

Este demn de mentionat ca salariatii care se autorecenzeaza online vor primi o zi libera platita suplimentara, arata OUG nr. 19/2020. Acestia vor beneficia de ziua libera pentru recensamant 2022 DOAR dupa ce vor participa efectiv la aceasta activitate.
Adica, dupa ce vor prezenta un cod de confirmare primit in urma incheierii procesului de autorecenzare online. Procesul va incepe in luna martie si va dura pana in luna mai, aici ne referim strict la autorecenzarea cetatenilor.
Asadar, ordonanta mai sus mentionata stabileste ca salariatii care opteaza pentru autorecenzare sa se bucure de inca o zi libera, dorindu-se incurajarea de a participa la astfel de evenimente online.
Potrivit textului de ORDONANTA DE URGENTA nr. 19 din 4 februarie 2020, privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si locuintelor din Romania in anul 2021:
„Articolul 49
(1) Persoanele salariate care se autorecenzeaza prin intermediul internetului au dreptul la o zi libera, platita, in scopul incurajarii utilizarii cu predilectie a acestei metode. Dovada autorecenzarii on-line se realizeaza prin prezentarea codului de confirmare a incheierii cu succes a autorecenzarii.
(2) Codul de confirmare a incheierii cu succes a autorecenzarii este generat automat de solutia informatica functionala pe site-ul recensamantului pentru fiecare formular individual transmis cu succes catre baza de recensamant RPL2021.
(3) Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzarii on-line au obligatia de a le acorda acestora ziua libera, platita, prevazuta la alin. (1), la o data stabilita de comun acord cu persoanele indreptatite. Ziua libera platita se acorda in termen de maximum 12 luni de la data realizarii cu succes a autorecenzarii.
(4) Se acorda o singura zi libera, platita, unei persoane salariate, indiferent daca aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine si pentru alti membri ai gospodariei, sau pentru alte persoane conform prevederilor art. 43 din prezenta ordonanta de urgenta”.
Mentionam si ca recensamantul populatiei si locuintelor din Romania programat pentru 2021, conform OUG nr. 19/2020, a fost amanat pentru 2022, in perioada februarie – iulie, in loc de iulie – noiembrie 2021, din motive lesne de inteles, avand in vedere criza Covid-19.

Dovada participarii la autorecenzarea online se va face prin prezentarea unui cod de confirmare, primit in urma incheierii procesului.

Glasul Ploieștean

Next Post

ULTIMA ORĂ: Rusia a pus România pe lista țărilor "NEPRIETENOASE"

lun mart. 7 , 2022
România a fost inclusă, oficial, pe lista statelor și teritoriilor străine care comit acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei, a companiilor și a cetățenilor acesteia. Documentul a fost dat publicității, luni, de către guvernul de la Moscova. România nu este indicată nominal, ci este inclusă în categoria statelor UE, declarate in corpore […]

Citește și: