Medicamentul american împotriva COVID ajunge în România | Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: „Ajunge săptămâna viitoare”

1

Primele doze de Molnupiravir ajung în România la sfârșitul acestei săptămâni. „E un lucru important care cred că va avea un impact favorabil în următoarele 10 zile”, spune ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, miercuri, că a semnat contractul și a stabilit ultimele detalii privind livrarea primului dintre cele două produse inovative – Molnupiravir, care se administrează pacienților simptomatici, cu risc crescut.

Primele cantități vor ajunge în România probabil la sfârșitul acestei săptămâni, iar direcțiile de sănătate publică le vor distribui spitalelor și centrelor de evaluare în primele zile ale săptămânii viitoare.

„E un lucru important care cred că va avea un impact favorabil în următoarele 10 zile pentru scăderea presiunii pe secțiile de terapie intensivă și ceea ce, evident, ne preocupă pe toți, reducerea numărului de decese, pentru că de data aceasta discutăm de antivirale la care s-a măsurat acest efect și este certificat de studii științifice, pe când celelalte pe care le-am avut la dispoziție până în momentul de față – mă refer la Favipiravir – nu aveau aceste efect, ci doar de reducere a duratei bolii”, a declarat Rafila.

Citește și: Ce este molnupiravir, medicamentul american împotriva COVID care va ajunge în România

Ministrul Sănătății a vorbit și despre numărul uriaș de infectări din România.

”Astăzi pentru prima dată s-au efectuat peste 100.000 de teste, aproape 110.000 de teste efectuate, drept pentru care am avut 34,500 de cazuri de îmbolnăviri. Acest număr este preocupant, dar, pe de altă parte, nu putea fi exclus din scenariile pe care MS vi le-a prezentat încă de acum săptămâni. Este un număr de cazuri similar cu ceea ce se întâmplă în multe alte țări”, spune Rafila.

Totodată, ministrul Sănătății spune că încearcă să caute soluții pentru a nu mai apărea focare în sistemul medical.

„Să găsim o soluție astfel încât personalul medical, atunci când intră în serviciu, să beneficieze de testare… au apărut focare”, a spus ministrul Rafila.

Totuși, Alexandru Rafila susține că situația este sub control.

„Nu există motive de panică, important este să respectăm regulile și să încurajăm vaccinarea mai ales în cazul categoriilor la risc”, a adăugat ministrul Sănătății.

Deși numărul cazurile de infectare cu Omicron crește foarte mult, ministrul Sănătății susține că școlile nu se vor închide decât dacă în județul respectiv vor fi ocupate 75% din paturile dedicate bolnavilor COVID.

„Școlile rămân deschise pe baza algoritmului stabilit… Ministerul Educației a reînceput programul de testare în școli… mai trebuie lucrat astfel încât testele să fie efectuate corect”, a precizat Rafila.

El le-a cerut părinților copiilor care au simptome să nu-i trimită la școală pentru a evita răspândirea virusului.

Glasul Ploieștean

One thought on “Medicamentul american împotriva COVID ajunge în România | Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: „Ajunge săptămâna viitoare”

Comments are closed.

Next Post

Ce este molnupiravir, medicamentul american împotriva COVID care va ajunge în România

mie ian. 26 , 2022
Medicamentul molnupiravir a fost aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente pentru utilizare de urgență în tratamentul pacienților adulți infectați cu COVID-19, la final de 2021. Într-un studiu clinic pe indivizi cu risc ridicat la începutul cursului bolii, s-a dovedit că pastila antivirală Merck reduce spitalizările și decesele cu aproximativ 30%. Agenția […]

Citește și: