Se schimbă, din nou, facturile la lumină şi gaze. Ce trebuie să ştie consumatorii


Guvernul a emis o nouă Ordonanță de Urgență prin care vrea să modifice, din nou, facturile la energie electrică și gaze pe care urmează să le primească românii.

Aşadar, facturile la lumină şi gaze pentru clienţii casnici se schimbă iar, după ce Guvernul a emis un act normativ care spune că documentele trebuie modificate, pentru a fi mai ușor de înțeles de către „consumatorul mediu”, potrivit economica.net.

După neînţelegerile din iară, ar fi urmat să se emită un nou formular-tip de factură, unic la nivel național, care să fie folosit de toți furnizorii.

În ce constă noua schimbare a facturii la lumină şi gaze

De elaborarea lui ar fi trebuit să se ocupe Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), alături de Protecția Consumatorilor (ANPC).

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vor stabili, prin ordin comun, un formular unitar de facturare a energiei electrice și a gazelor naturale, care să fie ușor de înțeles de către consumatorul mediu și să cuprindă informații relevante pentru acesta cu privire la depășirea consumului estimat în mod distinct pe facturi, astfel încât consumatorii să poată fi în cunoștință de cauză față de toate elementele de facturare într-un mod clar și precis”, se arată în actul normativ.

Acum, şi această prevedere a fost modificată printr-o altă Ordonanță de Urgență a Guvernului, astfel că dispare noțiunea de “consumator mediu”, care avea un grad ridicat de ambiguitate.

În plus, nu va mai fi elaborat un formular unitar, noua reglementare vorbind doar despre „un conținut minim obligatoriu” al facturii care va fi stabilit de ANRE după consultări cu furnizorii.

ANPC, rol consultativ în elaborarea reglementării

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) mai are doar rol consultativ în elaborarea reglementării.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei va elabora și va aproba, cu consultarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și a furnizorilor de gaze naturale/energie electrică, conținutul minim obligatoriu al facturilor de gaze naturale și de energie electrică astfel încât facturile să conțină informații corecte, transparente, clare, lizibile și ușor de înțeles, care să ofere clienților casnici posibilitatea să își ajusteze propriul consum și să compare condițiile comerciale de furnizare„, se arată în textul noii prevederi.

Glasul Ploieștean

Next Post

Salariul minim va creşte din nou. Anunţul făcut de un oficial din Ministerul Muncii: "O să îl mărim, din nou, tot noi"

mar iul. 26 , 2022
Salariul minim va creşte din nou | Anunţul făcut de un oficial din Ministerul Muncii: „O să îl mărim, din nou, tot noi” Salariul minim ca creşte din nou, după o rundă de negocieri cu sindicatele și patronatele din țară, a spus secretarul de stat în Ministerul Muncii. Reacţia lui […]

Citește și: