Alianța USR – PMP – Forța Dreptei a fost respinsă de Biroul Electoral Central


Biroul Electoral Central a respins înregistrarea alianței electorale Dreapta Unită, formată din partidele USR, PMP și Forța Dreptei, pentru alegerile din 9 iunie.

Alianța Dreapta Unită (ADU) a încercat să se înregistreze la Biroul Electoral Central, deși PMP nu ar avea actele în regulă.

Viorel Mocanu, reprezentantul PSD în Biroul Electoral Central, a cerut respingerea protocolului de consituire al alianței electorale Dreapta Unită, formată din partidele de opoziție USR, PMP și Forța Dreptei, pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Reprezentantul PSD a cerut și ca PMP să nu aibă reprezentanți în secțiile de votare pentru că, în acte, președintele PMP Eugen Tomac figurează ca fiind Cristian Diaconescu.

Biroul Electoral Central a respins, duminică, Alianța Dreapta Unită.

Potrivit deciziei BEC, Viorel Mocanu e reprezentantul PSD, Cristian Ene este reprezentantul PNL, Ștefania Petre e reprezentanta USR, în timp ce AUR îl are pe Laurențiu Plăeșu. De asemenea, reprezentanți în BEC mai au Maria Kolumban, de la UDMR, dar și Bogdan Tohăneanu, de la Pro România, în timp ce Grupul minorităților l-a desemnat pe Ioan Truțer.

Cele trei partide consideră această situație „abuzivă, anticonstituțională și antidemocratică”. USR, PMP și Forța Dreptei au transmis că vor contesta decizia BEC la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

De ce a respins BEC înscrierea Alianței USR-PMP-FD? În Registrul Partidelor apare alt președinte al PMP (Document)

„Ca urmare a analizării protocolului de constituire a Alianţei electorale dintre Partidul Uniunea Salvaţi România (USR), Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi Partidul Forţa Dreptei cu denumirea ‘Alianţa DREAPTA UNITĂ USR – PMP – FORŢA DREPTEI’, formulată de Partidul Uniunea Salvaţi România (USR), reprezentat prin Cătălin Drulă, de Partidul Mişcarea Populară (PMP), reprezentat prin Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca, respectiv de Partidul Forţa Dreptei, reprezentat prin Ludovic Orban, (…) ţinând cont de documentele depuse de către USR în susţinerea protocolului de alianţă, respectiv de PSD în sensul respingerii protocolului de alianţă, precum şi de opiniile exprimate în cadrul dezbaterilor de membrii Biroului Electoral Central în şedinţa din data de 17 martie, BEC va respinge protocolul de constituire a Alianţei electorale dintre Partidul Uniunea Salvaţi România, Partidul Mişcarea Populară şi Partidul Forţa Dreptei”, se precizează în decizia Biroului Electoral Centrale pentru alegerile din 9 iunie.

Conform sursei citate, s-au avut în vedere „punctele exprimate de cei care au promovat respingerea protocolului alianţei”, BEC menţionând în decizie că „la poziţia nr. 62 din Registrul partidelor politice, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară este Cristian Diaconescu, acesta fiind cel în drept să reprezinte PMP”.

„Luând în considerare că, din partea Partidului Mişcarea Populară, protocolul de constituire a alianţei electorale a fost semnat de Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca, Biroul Electoral Central ia act de faptul că nici Eugen Tomac şi nici Ionuţ Simionca nu apar înscrişi în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP”, se mai explică în decizia BEC.

Decizia BEC poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termen de 24 de ore de la data afişării de către semnatarii protocolului.

Glasul Ploieștean

Next Post

Alianța Dreapta Unită intră pe buletinele de vot

mar mart. 19 , 2024
Înalta Curte de Casație și Justiție a admis astăzi contestația depusă de Alianței Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei împotriva deciziei Biroului Electoral Central de a respinge protocolul acestei alianţe. În aceste condiții, Alianței Dreapta Unită participă la alegerile din 9 iunie. Cătălin Drulă a reacționat imediat […]

Citește și: