Au mai rămas nouă zile până la data expirării contractului cu Veolia Energie Prahova pentru energia termică livrată ploieștenilor. Licitația pentru noul operator nu a fost nici acum finalizată, iar angajații sistemului centralizat de termoficare, care ar fi trebuit preluați de noul operator, au primit deja preavizul de concediere. Dacă nu se întâmplă o minune, Ploieștiul rămâne fără apă caldă din 13 mai. Cât despre posibilitatea ca înțelegerea cu Veolia Energie Prahova să continue și după 13 mai, așa cum s-a întâmplat până acum de mai multe ori, această variantă ”pică” deoarece la data respectivă expiră licența ANRE al actualului operator. Ar fi pentru prima dată în ultimii 25 de ani când ploieștenii de la bloc nu ar avea apă caldă la robinete.
Consiliul Județean Prahova, prin ADI Termo Prahova, nu a finalizat până la data publicării acestui material, 4 mai, licitația pentru noul operator de termoficare al Ploieștiului. Contractul cu Veolia Energie Prahova se încheie la 13 mai, iar după această dată nu va mai fi livrată apă caldă. Asta deoarece este aproape imposibil ca în mai puțin de opt zile ADI Termo Prahova să desemneze câștigătorul licitației, să semneze contractul și să predea sistemul de termoficare. De partea cealaltă, noul operator ar trebui să obțină toate avizele ANRE, obligatorii pentru desfășurarea acestei activități de importanță strategică și să preia angajații de la Veolia Energie Prahova.
Până acum, autoritățile județene nu au răspuns demersurilor Veolia Energie Prahova de predare a bunurilor din contractul de concesiune. Într-o situație dificilă se află și cei 320 de angajați ai SACET, care au primit deja preaviz de concediere începând cu 13 mai, data la care expiră contractul de concesiune. Aceștia ar trebui preluați de viitorul operator, prin intermediul autoritățile județene, lucru care nu s-a întâmplat în lipsa semnării unui nou contract.
”Măsura de disponibilizare vine în contextul încetării contractului de delegare și vizează aproximativ 320 de persoane, cu efect de la data încetării acestui contract. Pe lângă măsurile legale, Veolia va respecta integral prevederile Contractului Colectiv de Muncă în vigoare, în baza căruia vor fi acordate salarii compensatorii personalului disponibilizat (până la 8 salarii brute, în funcție de vechime). De asemenea, Veolia depune eforturi pentru preluarea salariaților de către noul operator, conform angajamentului asumat de Concedent prin contractul de delegare, mai ales în contextul în care resurse umană este vitală pentru asigurarea continuității serviciului public” a fost mesajul transmis de reprezentanții Veolia Energie Prahova la o solicitare anterioară a ziarului nostru.
O singură ofertă la licitația nefinalizată
Reamintim că în luna ianuarie a acestui an, ADI Termo Prahova a lansat licitația pentru desemnarea unui nou operator de termie la Ploiești, în condițiile în care Veolia Energie Prahova a anunțat că se retrage la finalul contractului. Potrivit caietului de sarcini, durata concesiunii este 15 ani, iar valoarea estimată a contractului este de 2.305.079.351,62 lei, fără TVA. În urma procedurii, ADI Termo Prahova a primit o singură ofertă.
Este vorba de asocierea firmelor GEOTHERM DISTRIBUTION SA și Gas & Power Trading SRL, ambele cu sediul în București. Potrivit prezentării de pe site-ul oficial, GEOTHERM DISTRIBUTION SA operează trei foraje de apă termală în județul Vâlcea (Călimănești, Căciulata Cozia), care este folosită pentru furnizarea de căldură și apă caldă în 625 apartamente, 60 de sedii de firmă și 68 de locuințe individuale. Cealaltă companie, Gas & Power Trading SRL, se recomandă ca având o vastă expertiză în industria de distribuție și vânzare a gazelor naturale.
Potrivit legislației în vigoare, administrarea unui sistem centralizat de termoficare se face numai în baza obținerii unei licențe din partea ANRE. Fără acest document, nicio firmă nu poate furniza apă caldă și căldură, indiferent de experiența în domeniu, cifra de afaceri etc. Ori, pentru a obține o astfel de licențe, este nevoie de parcurgerea mai multor etape și depunerea unor documente importante. Pe scurt, procesul este unul destul de complex și implică numeroase proceduri și documente. În plus, comitetul ANRE care decide acordarea de licențe, se întrunește o singură dată pe lună, ceea ce înseamnă că autoritățile din Prahova au ratat momentul….
Pentru a obține licența de la ANRE, noul operator trebuie să facă dovada bunurilor, aflate în patrimoniul Primăriei Ploiești și Consiliului Județean Prahova, ce vor fi predate de Veolia Energie Prahova la finalul contractului. În plus, trebuie să dovedească atât capacitatea materială și financiară de a gestiona sistemul centralizat de termoficare din Ploiești, la care sunt racordate peste 50.000 de apartamente, cât și resursa umană, specialiști în domeniul energiei termice.
preluare: observatorulph.ro