Germania a suspendat autorizarea gazoductului Nord Stream 2


Germania a suspendat autorizarea gazoductului Nord Stream 2, cancelarul Olaf Scholz declarând marți că procesul de certificare a acestuia nu poate continua date fiind ultimele acțiuni ale Rusiei, relatează agențiile AFP și Reuters.

„Trebuie să reevaluăm această situație, mai ales în ceea ce privește Nord Stream 2”, a declarat cancelarul german într-o conferință de presă. „Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate fi dat în uz”, a subliniat el.

Anunțul făcut marți de Olaf Scolz vine după ce acesta avertizase luni că recunoașterea independenței regiunilor separatiste Luhansk și Donețk de către Moscova ar reprezenta „o denunțare unilaterală” a acordului de la Minsk în a cărui negociere s-a implicat personal predecesoarea sa, cancelarul Angela Merkel.

Avertismentul lui Scholz a avut loc după o conversație telefonică de ultimă oră cu președintele rus Vladimir Putin, înainte ca acesta să anunțe că Rusia va recunoaște cele două entități separatiste de pe teritoriul Ucrainei ca republici independente.

Olaf Scholz a mai anunțat marți că Berlinul va analiza acum diversificarea importurilor sale de gaze naturale.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a denunțat luni noaptea recunoașterea separatiștilor din estul Ucrainei, anunțând că executivul blocului comunitar pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Scholz și von der Leyen au fost colegi în guvernul Angelei Merkel, primul ocupând portofoliul Finanțelor în timp ce actuala lideră a UE a fost ministru al Apărării.

Nord Stream 2, un proiect controversat între Germania și Rusia

Tot luni noaptea Olaf Scholz a avut o discuție telefonică de urgență cu președintele francez Emmanuel Macron și cel al Statelor Unite, Joe Biden, în urma anunțului făcut de Vladimir Putin.

La începutul lunii februarie Joe Biden declara că dacă Rusia decide să invadeze Ucraina, gazoductul Nord Stream 2 „nu va mai exista”.

„Dacă Rusia invadează (Ucraina), asta înseamnă că tancuri și trupe trec din nou granița cu Ucraina. Atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Vom pune capăt”, a spus Biden despre această controversată conductă de gaz care leagă Rusia de Germania.

Oficialii ucraineni au denunțat în mod repetat gazoductul Nord Stream 2 ca fiind un proiect care va duce la creșterea dependenței europene față de gazul rusesc și eludarea Ucrainei ca țară de tranzit.

Într-o conferință de presă susținută pe 14 februarie alături de Olaf Scholz, aflat în vizită la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirma că Nord Stream 2 este „o armă geopolitică”.

Germania suspendase inițial procesul de certificare al gazoductului Nord Stream 2 în luna noiembrie a anului trecut, cerând părții ruse să îndeplinească mai multe criterii tehnice.

Ultima porțiune a gazoductului ce trece pe sub Marea Baltică a fost finalizată în septembrie.

Glasul Ploieștean

Next Post

Ploieştiul riscă să rămână fără apă caldă

mar feb. 22 , 2022
Primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, avertizează că municipiul riscă să rămână fără apă caldă pe perioada verii în condiţiile în care contractul cu actualul operator de termie expiră la data de 15 mai, iar licitaţia pentru concesionarea serviciului merge „destul de greu”, termenul pentru finalizarea ei fiind foarte scurt. Având […]

Citește și: