Guvernul a adoptat noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze


Ordonanța de Urgență care prevede noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze a fost aprobată. Ministrul Energiei a anunțat că plafoanele și compensarea se vor aplica de la 1 februarie, însă social democrații au cerut să se aplice retroactiv și pe luna ianuarie. Măsurile se vor aplica de la 1 februarie până la 31 martie.

„Am aprobat în ședința de guvern un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetățenilor și al economiei astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă și la desfășurarea activității economice în condiții de competitivitate.

Astfel, pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei/kWh energie electrică și 0,31 lei/kWh la gazele naturale. (n.r. indiferent de consum).

Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti cel mult 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale cu toate taxele incluse. 

Am decis ridicarea nivelului de compensație pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice astfel încât efectele crizei să fie cât mai puțin resimțite, având nevoie acum mai mult decât oricând de susținere pentru redresarea post-pandemie.

Pentru consumatori non-casnici și industria alimentară vom plafona prețurile la 1 leu/kWh pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale. Pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat”, a aunțat premierul.

Ordonanța prevede amenzi de până la 200.000 de lei  în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.

Glasul Ploieștean

Next Post

Medicamentul american împotriva COVID ajunge în România | Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: "Ajunge săptămâna viitoare"

mie ian. 26 , 2022
Primele doze de Molnupiravir ajung în România la sfârșitul acestei săptămâni. „E un lucru important care cred că va avea un impact favorabil în următoarele 10 zile”, spune ministrul Sănătății. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, miercuri, că a semnat contractul și a stabilit ultimele detalii privind livrarea primului dintre cele […]

Citește și: