LECȚIA DE ISTORIE – 14 ianuarie: Începutul Conferinței de la Casablanca


La 14 ianuarie 1943 a avut loc prima întâlnire din cadrul Conferinței de la Casablanca în Maroc, dintre premierului britanic Winston Churchill, președintele american Franklin Delano Roosevelt și generalul Charles de Gaulle, liderul Forțelor Libere Franceze, întâlnire ce a fost considerată ca un moment de referință în desfășurarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Desfășurată la hotelul „Anfa” din Casablanca, această conferință a adus față în față pe reprezentanții Statelor Unite, Angliei și ai Forțelor Franceze Libere, care au elaborat strategii comune în vederea continuării războiului până la capitularea Germaniei naziste.

Și chiar dacă de la conferință a lipsit liderul sovietic Stalin, care a declinat invitația de participare, afirmând ca situația militară tensionată de la Stalingrad reclamă prezența sa în țară, această conferință de la Casablanca a dus la stabilirea unei noi strategii a aliaților occidentali pentru continuarea războiului și anume, posibilitatea efectuării a două debarcări de amploare în Europa, una în sudul Europei, prin Sicilia și una în vestul Franței, cel mai probabil în Normandia.

Realitatea a demonstrat că s-au produs ambele debarcări, respectiv cea din Sicilia în iulie 1943, ce s-a finalizata cu îndepărtarea lui Mussolini de la conducere în Italia si debarcarea din Normandia din iunie 1944, operațiune finalizată cu eliberarea Parisului în august 1944.

Tot în același an 1943 au mai avut loc două întâlniri importante ale Aliaților: la Cairo între 22-26 noiembrie și între 28 noiembrie – 1 decembrie la Teheran, întâlniri care au definitivat practic planul aliat pentru înfrângerea Germaniei fasciste.

Glasul Ploieștean

Next Post

Liviu Dragnea a câștigat la Curtea Europeană de Justiție în cazul dosarului TelDrum

vin ian. 14 , 2022
Răsturnare de situație în Dosarul Teldrum. Liviu Dragnea a câștigat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, rejudecarea procesului la Tribunalul UE prin care fostul șef PSD contesta raportul OLAF care a dus la apariția dosarului Teldrum. „Decizia CJUE anulează Ordonanța Tribunalului Uniunii Europene din 12 mai 2020, Dragnea/ Comisia […]

Citește și: