Noi reduceri la facturile de gaze și energie electrică intră în vigoare de azi. Principalele modificări


Începând cu 1 februarie intră în vigoare prevederile OUG 3/2021, cu noua schemă de spijin pentru plata facturilor la energie și gaze, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii.

Noua OUG cu schemele de sprijin se aplică de de la data 1 februarie și este valabilă până la 31 martie 2022.

Principalele modificări pentru persoanele fizice

La energia electrică, prețul final plafonat coboară la 0,80 lei/kWh, de la 1 leu/kWh, deci nimeni nu va plăti în final mai mult indiferent de ce preț are în contract. Suplimentar, dacă va avea un consum de maximum 515 kWh în februarie și 570 kWh în martie – niveluri de consum mai mari decât ce prevedea legea până acum, va primi și o compensație. Compensația este de maximum 0,29 de lei/kWh, și ea se acordă până la un nivel al prețului de 0,68 lei/kWh. Așadar, prețul final plafonat și compansat nu poate scădea sub nivelul de 0,68 lei/kWh, pentru cine are un preț mai mare de contract. Reducerile se acordă fiecărui client, pe factură, și sunt evidențiate corespunzător.
La gaze naturale, prețul final plafonat, cu tot cu tarife și taze, scade de la 0,38 lei/kWh, la 0,31 lei/kWh (dintre care 0,20 lei/kWh prețul gazului-marfă, deci nimeni nu va plăti în final mai mult, indiferent de ce preț are în contract. Suplimentar, dacă va avea un consum, în februarie, de cel mult 351,17 metri cubi (sau 3.722,40 kWh) și, în martie, de 325,71 metri cubi ( sau 3452,49 kWh), va primi și compensare. Pragurile de consum sunt mai mari decât cele stabilite în legislația dinainte de 1 februarie. Compensația este de 40% (creștere de la 33%) dar doar din prețul gazului-marfă din factură (fără tarifele de rețea și taxe). La fel, reducerile se acordă direct, în factură. Prețul maxim, după toate reducerile, nu poate scădea sub nivelul de 0.125 lei/kWh.

Principalele modificări pentru companii

Principala modificare se referă la plafonarea prețurilor pentru consumatorii non-casnici, atât la energgie electrică, cât și la gaze naturale. Dacă până acum reduceri doar firmele mici, ONG-urile și instituțiile, de la 1 februarie și până la 31 martie va fi plafonat prețul la energie și gaze pentru toate frimele, mai puțin câțiva mari consumatori care beneficiază de alte scheme de sprijin dedicate.

Astfel, plafoanele aplicate persoanelor juridice vor fi de 1 leu/KWh în cazul energiei electrice și 0,37 lei/kWh în cazul gazelor, prețuri finale, cu toate tarifele și taxele.

Glasul Ploieștean

Next Post

SURSE - Nicolae Ciucă își asumă răspunderea în Parlament: crește vârsta de pensionare la 70 de ani

mar feb. 1 , 2022
În cadrul ședinței Biroului Executiv al PNL, premierul Nicolae Ciucă și liderul PNL, Florin Cîțu, au prezentat un plan pentru noua sesiune parlamentară. Printre marile proiecte discutate se află și cel legat de creșterea vârstei de pensionare, dar și interzicerea cumulului pensie-salariu. Pe cele două proiecte s-a propus ca Nicolae […]

Citește și: